Egyes vélemények szerint a növénytermesztés genetikai előrehaladása elmarad az állattenyésztésétől. Egyetért-e ezzel, és ennek a ténynek milyen hatásai lehetnek a magyar növénytermesztésre?
– A magyar növénynemesítésnek világszintű versenyben kell óriás nemesítőházakkal szembenéznie. De a GMO-mentességünkből előnyt tudunk kovácsolni, mert a globális vetőmag-forgalmazókkal szemben természetes, biztonságos, kockázatmentes alternatívát tudunk kínálni.
Amikor keleten Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Üzbegisztán térségét vagy akár csak Romániát nézzük, a nagyon magas fokon kinemesített növények nem jól akklimatizálódnak. Ha az éghajlat vagy a tápanyagellátás nem optimális, bármiben egy pici eltérés van, a túlnemesített fajta vagy hibrid sokkal rosszabb termésátlagot ad, mint mondjuk egy gyengébb genetikai képességgel bíró fajta vagy hibrid.
A már említett térségekben is kezdetben holland vagy amerikai vetőmaggal indultak, de rájöttek, hogy kevesebb eredményt értek el, mint a régi saját vetőmagjukkal. Ekkor fordultak a magyar vetőmagok felé, és onnantól kezdve előnyben vagyunk, mert az otthonihoz képest, a miénk 30-40 százalékkal többet tud, és mindig megbízhatóan többet ad.
A vetőmagágazatnak az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokra is megoldást kell adnia. A fajtanemesítés és a termesztés egyik fő mozgatórugója, hogy hogyan tudunk a jövőben megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert termelni a természeti környezet változása közepette. A termőképesség mellett legalább akkora súllyal esik latba az alkalmazkodóképesség, a szárazság- és hőtűrés vagy a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. Magyarországon – a földrajzi adottságaink alapján – a nemesítő intézeteknek elsősorban a kukorica és a kalászosok nemesítésében vannak eredményei.
Ezzel az eredménnyel a 8. helyen állunk. Ugyanakkor a szántóföldi növények esetében az elmúlt 5 évben az elismert fajták száma 11 százalékkal csökkent. Olyan kihívások előtt állunk, amelyek adekvát megválaszolása előrelátást igényel. Egyszerre kell figyelemmel lenni a környezeti és az étkezési változásokra is. A versenyképes és fenntartható gazdálkodáshoz jó áron, nagy hozamú, magas beltartalmú és kis inputigényű fajták minél gyorsabb előállítására lenne szükség. Ezt pedig csak innovációval, fejlesztésekkel és beruházásokkal lehet elérni, hiszen nincs még egy olyan szektor, amelyet annyira hajt a fejlődés, mint a vetőmagipart.