0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Mit eszik Misike 50 év múlva?

Tápköd, hidropónia, recirkuláció, pincegazdaság, mikrozöldek, vertikális kert – ez is mezőgazdaság. Lassan hozzá kell szoknunk az alternatív növénytermesztéshez. Egy budapesti pincefarmon jártunk, ahol még senki sincs harmincéves.

Nézzük a számokat

Az elmúlt időszakban a bedrock.farm költségei is emelkedtek, hiszen az energiaárak megháromszorozódtak és a vetőmag, az eszközök is drágultak. Már csak ezért sem mindegy, hogy mekkora az energiaszükséglete a beltéri kertészetnek. A recirkulációs hidropóniás rendszerben a hagyományos mezőgazdasághoz képest 90-95%-kal kevesebb vizet használ

nak. Egyszer töltik fel a rendszert, kikeverik a táp­oldatot, ami folyamatosan cirkulál, és a vezérlési rendszer adatai alapján töltik újra.

  • Termesztőterület: 45 négyzetméter – hagyományos termesztéshez kb. 2 köbméter földre lenne szükség havonta.
  • Vízszükséglet: Havonta 5-7 köbméter – egy átlag fővárosi ember vízfogyasztása 4,5-5 köbméter, tehát két ember havi vízfogyasztása.
  • Áramfelhasználás: 40 ember, azaz 10 háztartás havi fogyasztása.
  • Termelés: 2500 doboz (250 ml-es dobozokba csomagolnak) mikrozöld, ami 30 ezer tányért fűszerez meg. Másképpen, havonta ezer ember mindennapi vacsorájára elegendő aromás, friss zöld.
Fotó: bedrock.farm

A beltéri vertikális farm előnye, hogy a növények nincsenek kitéve különféle környezeti hatásoknak, és minden környezeti tényezőt szabályozni tudnak, folyamatosan rengeteg adat keletkezik a hagyományos szántóföldi termesztéshez képest, ahol a gazda szorgalmán múlik, hogy mennyi adatot gyűjt be.

A saját fejlesztésű mérésvezérlési rendszerüket alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy évszaktól függetlenül az elvárt minőséget tudják garantálni.

Ez főként a gasztronómiai közegben nagy érték, hiszen a séfek akár több egymást követő éven keresztül is ugyanazt a minőségi alapanyagot kaphatják meg.

Emellett gyorsan tudnak váltani, ha egy-egy új fajtát vezetnének be az éttermekbe. A termesztési idő átlagosan 28 nap, ami azt is jelenti, hogy ha új igény érkezik, akkor havonta le tudják cserélni a kínálatot minden szezonban, így rendelésre arathatnak.

Több mint 160-féle növény

Jelenleg többfajta koriander, bazsalikom, mustár, ázsiai salátaféle, borágó, búza, retek, sarkantyúka, turbolya növekszik – hogy csak néhányat említsünk – a Gogol utcában. Már több mint 160-féle növénnyel dolgoztak. Megtudom, hogy most éppen a koriander, a mustár, a turbolya és a zsázsa a legfelkapottabb a séfek körében.

Rendelésre tekernek

Ügyelnek a fenntarthatóságra, ezért kerestek a belvárosban alkalmas ingatlant a beltéri kertészkedéshez. Innét percek alatt eljuttatják a frissen szüretelt zöldeket a konyhákra. Emellett ez a tevékenység alkalmas arra, hogy üresen álló, kihasználatlan, másra jobbára alkalmatlan ingatlanok hasznosuljanak.

A koncepció része az is, hogy a mikrozölddel teli dobozokkal kerékpáros futárok száguldanak végig Budapesten. Rendelésre tekernek, két óra alatt kivisznek félmillió forintnyi árut az éttermekhez,

jegyzi meg Endre.

Fotó: bedrock.farm

Hová tovább?

A bedrock.farmnál már több vertikális kertből is szüretelnek Budapesten. A következő a Balaton környékén lesz a tervek szerint, később pedig külföldön is megpróbálkoznak. Jelenleg négy főnek ad munkát a fiatal cég, ahol még senki sincs harmincéves.

Ha valakinek megtetszik az ötlet, csatlakozhat hozzájuk: egy egyszeri rendszertelepítési költségért és a termesztési kapacitással arányos licencdíjért cserébe megkaphatja a mérésvezérlési rendszert.

Annak, aki újonnan vág bele a vertikális kertészkedésbe, nagy segítséget jelenthet, hiszen így a kísérleti fázisokat lecsökkentheti, és előreláthatóan megbecsülheti, hogy mekkora ter­mesztési területre lesz szüksége. Az értékesítésen sem kell gondolkodni, mert ezt is vállalják a már kiépített gasztronómiai és kereskedelmi hálózaton keresztül.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: