0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 14.

Valóban tejet igyunk, hogy jobban aludjunk?

Az Advances in Nutrition című orvosi folyóirat pozitív összefüggésről ír a tejfogyasztás és a minőségi alvás között, ám még mindig felmerülhet néhány kérdés.
Illusztráció

Rossz minőségű alvásról akkor beszélünk, ha elalvási nehézségek lépnek fel, ha ehhez még akár gyógyszerre is szükség van, ha problémát jelent ébren tölteni a napot. Mindez növeli a kardiometabolikus betegségek kockázatát, többek között az elhízásét, a szív-és érrendszeri problémákét. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy étkezési szokásaink megváltoztatásával javítható az alvásminőség, és az is felmerült, hogy a tejtermékek fogyasztása kulcsszerepet játszhat az elalvásban – írja az American Society for Nutrition honlapján.

Az alváshoz a szervezetnek szerotoninra és melatoninra van szüksége, ezen hormonok termeléséhez a tejtermékek triptofán-tartalmukkal járulnak hozzá.

Emellett a tej bőven tartalmaz olyan mikrotápanyagokat, amelyek támogatják a szerotoninszintézis. Néhány friss kutatás alapján a tejfogyasztás elősegítheti a minőségi alvást, ám abban betöltött szerepének jelentősége még mindig tisztázatlan.

Ennek vizsgálata érdekében folytattak kutatást „A tejtermékek alvásminőségben betöltött szerepének feltárása: a népességvizsgálattól a mechanikus értékelésekig” című tanulmány szerzői.

Eredményeik alapján a tejfehérjék, a fermentált tejtermékek fogyasztása jótékony hatást fejt ki alvásunkra. Ennek két okot tulajdonítottak: tejfogyasztás hatására több triptofán áll rendelkezésére a szervezetnek, hogy melatoninná alakítsa át azt, illetve javulás lép fel a bél mikrobiómában.

Emellett arra is találtak bizonyítékot, hogy a tejfogyasztás ideje is befolyásolja az alvásminőséget.
Illusztráció

Egyik kísérletük során azt vizsgálták, erős napsütésben vagy félhomályban fogyasztott tejtermékes reggeli eredményez-e az este során magasabb melatoninszintet. Az eredmények alapján a napsütésben fogyasztott, triptofánban gazdag reggeli utáni éjszaka volt magasabb az említett hormonszint, melyet a kutatók azzal indokoltak, hogy

a melatoninszintézis legfőbb katalizátora a napfény hiánya.

A tudósok hangsúlyozzák, az eredmények egyértelmű megerősítéséhez további kutatásokra van szükség, lehetőleg eltérő nemű, korú, aktivitású, alvási minőségű résztvevők vizsgálatával. Összességében úgy vélik, eddig közölt kutatásaik jó alapot biztosítanak ahhoz, hogy a jövőben bizonyítékkal tudják alátámasztani a tejtermékek fogyasztását célzó ajánlásokat, melyek az alvásminőség javítására irányulnak.

Illusztráció
Forrás: nutrition.org

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.