
Rossz minőségű alvásról akkor beszélünk, ha elalvási nehézségek lépnek fel, ha ehhez még akár gyógyszerre is szükség van, ha problémát jelent ébren tölteni a napot. Mindez növeli a kardiometabolikus betegségek kockázatát, többek között az elhízásét, a szív-és érrendszeri problémákét. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy étkezési szokásaink megváltoztatásával javítható az alvásminőség, és az is felmerült, hogy a tejtermékek fogyasztása kulcsszerepet játszhat az elalvásban – írja az American Society for Nutrition honlapján.
Emellett a tej bőven tartalmaz olyan mikrotápanyagokat, amelyek támogatják a szerotoninszintézis. Néhány friss kutatás alapján a tejfogyasztás elősegítheti a minőségi alvást, ám abban betöltött szerepének jelentősége még mindig tisztázatlan.
Ennek vizsgálata érdekében folytattak kutatást „A tejtermékek alvásminőségben betöltött szerepének feltárása: a népességvizsgálattól a mechanikus értékelésekig” című tanulmány szerzői.
Eredményeik alapján a tejfehérjék, a fermentált tejtermékek fogyasztása jótékony hatást fejt ki alvásunkra. Ennek két okot tulajdonítottak: tejfogyasztás hatására több triptofán áll rendelkezésére a szervezetnek, hogy melatoninná alakítsa át azt, illetve javulás lép fel a bél mikrobiómában.

Egyik kísérletük során azt vizsgálták, erős napsütésben vagy félhomályban fogyasztott tejtermékes reggeli eredményez-e az este során magasabb melatoninszintet. Az eredmények alapján a napsütésben fogyasztott, triptofánban gazdag reggeli utáni éjszaka volt magasabb az említett hormonszint, melyet a kutatók azzal indokoltak, hogy
A tudósok hangsúlyozzák, az eredmények egyértelmű megerősítéséhez további kutatásokra van szükség, lehetőleg eltérő nemű, korú, aktivitású, alvási minőségű résztvevők vizsgálatával. Összességében úgy vélik, eddig közölt kutatásaik jó alapot biztosítanak ahhoz, hogy a jövőben bizonyítékkal tudják alátámasztani a tejtermékek fogyasztását célzó ajánlásokat, melyek az alvásminőség javítására irányulnak.
