0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 8.

Meglepő eredmény: fehérjével lenne csökkenthető a szívroham kockázata?

A nemrég publikált tanulmány szerzői korábbi kutatások eredményeit összevetve igyekeztek választ találni arra, mely táplálkozási szokások bevezetésével csökkenthető a veszélyes betegség kockázata.
Illusztráció

A szív-és érrendszeri megbetegedések hosszú ideje az egyesült államokbeli halálesetek a fő kiváltó okai, nők és férfiak esetében egyaránt. A Centers for Disease Control and Prevention szerint minden ötödik elhalálozás emiatt következik be az országban – írja az eatingwell.com.

A kardiovaszkuláris betegségek kialakulását számos tényező befolyásolja, legyen az fizikai aktivitásunk, étkezési szokásaink, stressz szintünk, alvási szokásaink vagy genetikánk.

Rengeteg információ található arról, hogyan tudjuk megelőzni a bajt, ám ezek sokszor ellentmondanak egymásnak.

A Nutrients szakmai folyóiratban idén január 2-án jelent meg az az átfogó szemle, mely korábbi tanulmányok áttekintésével igyekszik eloszlatni az összezavaró tévhiteket. Szerzői ezáltal választ kívánnak adni arra, milyen lépéseket tehetünk a szív-és érrendszeri megbetegedések rizikójának csökkentéséért.

Mik az eremények?

Több mint 60 ezer korábbi kutatás közül választották ki azt a 124-et, melyet végül összevetettek. Így csaknem 108 ezer személy – férfiak és nők egyaránt – adatait vizsgálták, öt különböző földrészről (Észak- és Dél-Amerika, Európa, Ázsia ás Ausztrália).

A kutatók az étkezési szokásokat helyezték előtérbe, amikor azt nézték, mi okozhatta a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

Arra jutottak,

azok közül, akik étkezései nagyobb arányban tartalmaztak fehérjét és zsírt, mint szénhidrátot, kevesebben küszködtek szívproblémákkal.
fehérje, tojás, hús, hal
A lazac bőven tartalmaz egészséges zsírok mellett minőségi fehérjét is

Fontos tudni, hogy a makrotápanyagoknak nem csak mennyiségük és arányuk lényeges, hanem minőségük sem elhanyagolandó.

A kapott eredmények alapján a magasabb fehérjebevitel kisebb kockázatot eredményezett, ám állati eredetű fehérjék esetében valamelyest magasabb volt a rizikófaktor. Azoknál, akik növényi eredetű forrásból vitték be a fehérjemennyiséget, nagyobb volt a csökkenés jelentősége.

Sőt, a szénhidrátok típusa sem mindegy: a kutatók szerint egyre több adat bizonyítja azt a feltételezést, miszerint a finomított szénhidrátok lehetnek a szívbetegségek fő okozói.

Ez annak tudható be, hogy ezek a vércukorszint gyors emelkedést eredményezik. A kiugrások pedig dominó effektusként hatnak a szervezetben végbemenő folyamatokra, gyulladásos állapotot kiváltva, mely jelenség a szívbetegségek mellett egyéb krónikus állapotokkal is összefüggésbe hozható. A minőségi, összetett szénhidrátok ugyanakkor jobb hatással lehetnek szívünkre.

szénhidrát, tészta, kenyér
Válasszuk a teljes kiőrlésű szénhidrátforrásokat

Mit is jelent ez számunkra?

A kutatók szerint a makrotápanyagok megfelelő arányban való bevitele is elengedhetetlen a betegségek megelőzése érdekében. Azt ajánlják,

a bevitt ételmennyiség nagyjából fele álljon szénhidrátból, melyek legyenek jó minőségűek.

Ezek közé sorolják a teljes kiőrlésű gabonákat, a hüvelyeseket, a gyümölcsöket, a zöldségeket. Az említett szénhidrátforrások ugyanis vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostokat is tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek egészségünk érdekében.

Kerüljük a rossz minőségű szénhidrátokat, úgy mint a cukros élelmiszereket! A túlzott cukorbevitel ugyanis növeli a gyulladásos folyamatok, a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A kiegyensúlyozott, teljes értékű étkezések mellett fektessünk hangsúlyt fizikai aktivitásunkra, igyekezzünk minimalizálni a stressz-szintünket valamint priorizáljuk a megfelelő mennyiségű és minőségi alvást, hogy a lehető legkisebbre csökkenthessük a betegségek kockázatát.

Étkezésünk kulcsfontosságú szerepet tölt be a betegségek megelőzésében
Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.