A fehérje szó hallatán legtöbbünknek a húsok jutnak eszébe. De mi is a protein valójában?
Egy fehérjemolekulát aminosavak százai alkotják. Lényegében azért felelnek, hogy testünk megfelelően funkcionáljon, hiszen a fehérjék játszanak szerepet a szövetek, sőt, a szervek képződésében és működésében is.
Julia Zumplano, a Cleveland Clinic dietetikusa megosztotta, mit érdemes fogyasztani és mit mellőzzünk inkább, ha az egészséges fehérjebevitel a cél.
Ezeket keressük a boltok polcain
Csirkemell
Ez talán a legnépszerűbb proteindús táplálék, hiszen számtalan módon elkészíthető és képezheti főétkezéseink részét. A fehérje mellett bőven tartalmaz niacint, szelént, foszfort, B6 és B12 vitamint is.
Tojás
A tojás úgynevezett összetett fehérjéket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy megtalálható benne mind a kilenc olyan aminosav, melyet szervezetünk önmagától nem képes előállítani, így táplálkozás útján kell bevinnünk.
Alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú élelmiszer, mely kitűnő forrása a B- és D-vitaminnak, valamint az Omega-3 zsírsavnak.
Lazac
A dietetikus azt ajánlja, fogyasszunk minél többet ebből a halból, hiszen a fehérje mellett a gyulladáscsökkentő hatásukról ismert Omega-3 zsírsavakban is rendkívül gazdag.
Olajos magvak
A legjobb választás belőlük ráadásul könnyen beszerezhető, hiszen a földimogyoró a maga 100 grammonkénti 26 grammos fehérjetartalmával abszolút a dobogó legfelső fokán áll. De azért a többi mag sem szenved hiányt proteinben, bátran készítsünk házi magmixet mandula, kesudió és pisztácia felhasználásával!
Hüvelyesek
Igazi B-vitamin, rost-, cink-, kalcium- és kálium-bombák, habár a húsnál lényegesen kevesebb zsírt és vasat tartalmaznak.