0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Charolais törzstenyészet Újkígyóson

A húsmarhafajták közül a charolais bírja legjobban a meleget a világos színe miatt. Kimondottan nyugodt vérmérsékletű, de csontoshús-kihozatalban, karkaszsúlyban és tömeggyarapodásban is megelőzi a legtöbb fajtát.
charolais marhák
Fotók: Medgyesi Milán

Marossy László és Gábor édesapja, dr. Marossy László humán orvosként dolgozott, de már a ’80-as évektől foglalkozott sertéshizlalással. A ’90-es években kárpótlási földekre alapozva vásárolt szántókat, és megalapította a NAT-SER Kft.-t, amely jó ideig a Pick Szeged beszállítója is volt. Fiai Keszthelyen szereztek agrárdiplomát, és jelenleg is a családi gazdaságból élnek, húsmarhatenyésztőként.

A telephelyet, ahol jelenleg is gazdálkodnak, 2000 végén vették át 40 kocával és a szaporulattal. 2500-as bennálló létszámmal is dolgoztak, de 2017-ben úgy döntöttek, hogy befejezik a sertéstenyésztést. Ebben a telepen kialakult PRRS-­betegség is szerepet játszott, hiszen óriási munka lett volna a mentesítési program kivitelezése, de ennél is többet nyomott a latban, hogy a sertés ára kitartóan gyenge, illetve hullámzó volt. Mivel ilyen körülmények között nehéz tervezni, beruházni, úgy határoztak, hogy másba fognak. Először vegyes húshasznú szarvasmarha-állományt neveltek, de László kis ideig holstein borjakat is hizlalt otthon.

A charolais-ba az Alföldi Állattenyésztési Napokon szeretett bele, és 25 francia származású tenyészüsző vásárlásával kezdtek hozzá a tenyésztéshez.

Bár az elején többet (de a későbbiekben is) áldozni kell(ett) a genetikára, ám ugyanazzal a munkával nagyobb hasznot, több jövedelmet lehet elérni a tenyésztéssel, mint a hizlalással.

A fajtaválasztást pedig az indokolta, hogy a húsmarhafajták közül a charolais bírja legjobban a meleget a világos színe miatt. Kimondottan nyugodt vérmérsékletű, de csontoshús-kihozatalban, karkaszsúlyban és tömeggyarapodásban is megelőzi a legtöbb faját. A telepen három kilogramm körüli napi súlygyarapodást is mértek a hízóállományban.

vemhes üsző
SINDRA, a közel tíz mázsás vemhes üsző a nagy reménységek egyike

– Ez egy testépítő marha – magyarázza László –, célpárosítással pedig viszonylag egyszerűen megelőzhetők a nehéz ellések, és mára nagyon sokféle módszerrel lehet vizsgálni a tulajdonság hordozását.

Hazai, lajosmizsei bikájuk is volt, de ami igazán megalapozta a tenyészet homo­ge­nitását és sikerét, az egy Charolles-ban vásárolt heterozigóta, szarvatlan tenyészbika, NERON P volt.

Laci szinte „szűz kézzel” vette, de nagyon jól sikerült a választás. A leghíresebb bikájuk az ugyancsak Charolles környékéről származó 35384-es PANINI SC, amely kiváló tulajdonságainak köszönhetően köztenyésztésbe került, és spermája jelenleg is elérhető. Tulajdonosai nagyon büszkék arra, hogy többször is küldtek vissza belőle Franciaországba, amire még nem volt példa.

marhasperma
A marhasperma mínusz 196 fokon akármeddig eláll

Bár Panini genetikai értéke megkérdőjelezhetetlen, a hódmezővásárhelyi kiállításon nem kelhet versenyre a szarvval rendelkező, kitelt példányokkal. Más állatokkal azonban több második, harmadik helyezést is elértek már a Marossy testvérek, akik 2016 óta minden alkalommal részt vesznek a rendezvényen. A tavalyi, 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon második helyezést ért el a fiatal borjas tehenük.

charolais marha
A hatéves PANINI SC, a gazdaság büszkesége. A lábain gyógykezelés nyoma látszik, de ez nem vette el a kedvét attól, hogy hatalmas előadás keretében mutatkozzon be nekünk

Tenyészállatokat rendszeresen hoznak Franciaországból, a tenyésztési folyamatot – vagyis a szarvatlan genetika elszaporítását – pedig úgy próbálják gyorsítani, hogy két-három hónap kivételével szinte egész évben a tehenek között vannak a bikák. A nyári elléseket igyekeznek megelőzni, mert a borjak érzékenyek a hőstresszre; de kevésbé szigorúan rendezik össze az ellést, és inszeminálást is végeznek, hogy optimalizálják a vemhességek számát.

A 9,5 hónapos vemhességgel ugyanis jó esetben évi egy borjú a szaporulat a tehenek után.

Néhány éve embrióprogrammal is próbálkoztak. Az eljárás előnye, hogy 4-5, de akár 15 feletti embrió is nyerhető egy jól sikerült „mosásból”, azaz embrióleszívásból, amit már akár az egyéves üszőn is el lehet végezni. A beavatkozást hormonos stimuláció előzi meg, és az inszemináláskor van, hogy 3-4 adag spermát is használnak. A termékenyített embriót hétnapos korban mossák ki, ezután ültetik be a hormonálisan megfelelően felkészített recipiensekbe (azaz béranyákba). Az ő esetükben azonban a 10 embrióbeültetésből csak 2 sikerült, míg az inszeminálás azonos stimuláció mellett közel 62 százalékos vemhesülést eredményezett. (Húsmarha esetében már az 50 százalék is jó arány.)

A szarvatlan genetika előnye a kisebb sérülésveszély és a könnyebb ellési képesség. László és Gábor szerint a piacon is ebbe az irányba billen a mérleg, vagyis könnyebb eladni a jól izmolt, szarvatlan tenyészállatokat. Mint mondják, a szürkemarhatartók is megveszik a charolais tenyészbikát, mivel F1-ben (vagyis első generációban) nagyon jól kombinálódik más állományokkal, és optimálisabb izmoltságot eredményez.

A telepen jelenleg 70 darab A3 (vagyis tenyésztésre javasolt) tehén és szaporulata, a bikaiskolában pedig 13 fiatal bika él.

Bevétel a tenyészállat- és szaporítóanyag-értékesítésből származik, amit a támogatások egészítenek ki. A fiatal tenyészbikák vásárlói tenyészállatonként 750 ezer forintos de minimis támogatást igényelhetnek.

tenyészbikák
A tenyészjelöltek fiatalkoruktól összeszoknak a bikaiskolában, de a fedező bikákat már nem tartják egy helyen
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: