0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Erősödő agrárkapcsolatok Kína és hazánk között

A kínai piacon a magyar prémium élelmiszertermékek népszerűek, a közép-európai országok közül hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.
Fotó: Fekete István

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a Kína és Magyarország közötti mezőgazdasági és kereskedelmi együttműködés tovább erősödjön és ennek fontos mérföldköve lenne, ha Kína elfogadná a regionalizációt mind a madárinfluenza, mind a sertéspestis tekintetében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki szerdán hivatalában fogadta Ma Youxiangot, Kína agrár- és vidékfejlesztési miniszterhelyettesét.

A tárcavezető a megbeszélésen arra emlékeztetett, hogy idén ünnepeljük a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 75. évfordulóját, ami remek alkalmat termet a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintésére és továbbfejlesztésére.

Emellett pedig az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel a két ország együttműködését tovább tudjuk mélyíteni, Kína ugyanis kiemelt partner hazánk számára.

Nagy István kitért arra is, hogy keleti ország a világgazdaság egyik legmeghatározóbb szereplője, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a kétoldalú partnerségre. A magyar termékek mennyiségi szempontok szerint nem tudnak a kínai piacon versenyezni, de a prémium termékek megállják a helyüket. Példaként említette a libamájat, a Tokaji aszut, a mangalicát és a tollat. Hangsúlyozta, a közép-európai országok közül hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, ami a sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhúsra, illetve az élő lóra, tejre, valamint búzára is kiterjed.

Továbbá tavaly aláírták a nyersgyapjú protokollt is, mellyel újabb akadály hárult el az országaink közötti kereskedelemben.

A miniszter partnere figyelmébe ajánlotta, hogy Magyarországa a vetőmag-nemesítés és – előállítás tekintetében mind minőségi, mind pedig mennyiségi szempontból is a világ élmezőnyébe tartozik. A hazai genetikai potenciál pedig nemzetközi szinten is nagy lehetőségeket tartogat. Emellett az édesvízi akvakultúra és halgazdálkodás területén rendelkezik hazán olyan tapasztalatokkal a technológia és a kutatás-fejlesztés területén, melyeket készek vagyunk megosztani.

A találkozón állategészségügyi kérdések is szóba kerültek a madárinfluenza és a sertéspestis vonatkozásában. A magyar külkereskedelem szempontjából komoly előrelépés lenne, ha ezen a területen Kína is elfogadná a regionalizációt.

Ennek érdekében az Országos Főállatorvos egy szakértői delegációt fogad februárban a kínai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumból, akiknek előadást tart a magyar állategészségügyi rendszer felépítéséről, valamint a magyar hatóság járványügyi intézkedéseiről is.

Nagy István beszélt arról is, hogy tudományos, oktatási és technológiai együttműködés területén is tovább tudjuk erősíteni az együttműködést a két ország között. Erre jó alapot teremthet például a Magyar-Kínai Élelmiszerbiztonsági Kutatóközpont is.

A tárcavezető szerint a találkozón szóba került területek is azt bizonyítják, hogy hatalmas potenciál van a két ország agrárkapcsolataiban. Magyarország pedig Kína számára kapu akar lenni a régióban, ezért Kínának is érdemes együttműködnie hazánkkal az agrárium, a feldolgozóipar és a kereskedelem területén is. A találkozó keretében Ma Youxiang két nemzetközi kínai konferenciára is meghívta Nagy István agrárminisztert.

Ajánljuk még:

Egy ikonikus őserdei faj végét jelentheti az ASP

Nem a beszéd, hanem a tettek ideje jött el

Kína
Fotó: Fekete István
Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: