0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Miért jó választás a szardínia, ha halat szeretnénk enni?

A szardínia talán nem tartozik a legnépszerűbb halak közé Magyarországon, de más európai országokban nagy étvággyal fogyasztják, sőt ünneplik. Ennek meg vannak az okai.

Az ínyenceknek, lehet, hogy nem a szardínia az első gondolatuk, ha halra vágynak. Valószínűleg nincsenek teljesen tisztában a szardíniában rejlő lehetőségekkel és tulajdonságokkal.

A kis hal kincsesbányája a tápanyagoknak, köztük a D-vitaminnak, amelyből a mi éghajlatunkon, különösen télen hiányt szenvedünk.

A szardínia fogyasztása jótékony hatással van a szívre, az agyra és a szépségre – különösen a haj állapotára.

A mi étkezésünkben ritkán szerepel hal. Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) jelenlegi ajánlásai szerint a halnak hetente kétszer kellene a tányérunkon landolnia és ezek közül legalább egy adagnak olajos tengeri halat kell tartalmaznia. A kis szardíniák megfelelnek ennek a követelménynek.

További nagy előnye, hogy a halak közül a legkevésbé hajlamosak a higany és más nehézfémek felszívódására és tárolására.

A szardínia azért is jó választás, mert gazdag D-vitamin forrás, és mint köztudott, az elégtelen napfény D-vitamin-hiányhoz vezet, amely az emberi test különböző területeit negatívan érinti. Enélkül az immunitás csökken, a hangulat és a koncentrációs képesség romlik. Növekszik a keringési betegségek kockázata, gyengül a bőr állapota. A hosszú távú D-vitamin-hiány hozzájárul a szervezet gyorsabb öregedéséhez. A szardínia beépítése az étrendünkbe természetes módja annak, hogy szervezetünket ellássuk ezzel a létfontosságú vitaminnal.

Jó hír a fogyókúrázók számára és azoknak, akik szeretnék megőrizni testsúlyukat, hogy a szardíniát tartalmazó étkezés hamarabb adja meg a jóllakottság érzését, mintha csirkét vagy marhahúst ennénk.

A halban található fehérje emellett elengedhetetlen az egészséges szövetnövekedéshez és regenerációhoz, építőanyagot biztosítva az egész szervezet számára.

A szardínia, mint a legtöbb tenger gyümölcse a jótékony Omega-3 zsírsavak szilárd forrása is, amelyeknek a szervezetben betöltött szerepe szintén széles körben ismert. Néhány a legfontosabb tulajdonságaik közül: megelőzhető vele a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, csökkenthető a túlsúly és az elhízás kockázata, támogatja a szívet és az érrendszert, hozzájárul a magas vérnyomás és az érelmeszesedés elleni védelemhez, valamint csökkenti a rák, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A tápanyagok, amelyekkel a szardínia tele van, nem maradnak észrevétlenül. Nem csak belülről, az egészséges táplálkozáson keresztül hat, de a külsőnkön is látszani fog. Javítja a száraz, fakó és szürkülő bőrt, a töredező körmöket.

A szardínia, amellett, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, alacsony árával is vonzó. Ha van rá módunk, friss halat válasszunk, vagy a fagyasztópultból vegyünk szardíniát.

De mit kezdjünk a konyhában a szardíniával? Süthetjük ropogósra és ehetjük salátával. Készülhet belőle halkrém szendvicsre, elkészíthetjük a házi olajoshalunkat, amit felhasználhatunk tésztákhoz, salátába vagy tehetjük pizza tetejére.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/interia.pl

Magazin ajánló: