Az ínyenceknek, lehet, hogy nem a szardínia az első gondolatuk, ha halra vágynak. Valószínűleg nincsenek teljesen tisztában a szardíniában rejlő lehetőségekkel és tulajdonságokkal.
A szardínia fogyasztása jótékony hatással van a szívre, az agyra és a szépségre – különösen a haj állapotára.
A mi étkezésünkben ritkán szerepel hal. Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) jelenlegi ajánlásai szerint a halnak hetente kétszer kellene a tányérunkon landolnia és ezek közül legalább egy adagnak olajos tengeri halat kell tartalmaznia. A kis szardíniák megfelelnek ennek a követelménynek.
A szardínia azért is jó választás, mert gazdag D-vitamin forrás, és mint köztudott, az elégtelen napfény D-vitamin-hiányhoz vezet, amely az emberi test különböző területeit negatívan érinti. Enélkül az immunitás csökken, a hangulat és a koncentrációs képesség romlik. Növekszik a keringési betegségek kockázata, gyengül a bőr állapota. A hosszú távú D-vitamin-hiány hozzájárul a szervezet gyorsabb öregedéséhez. A szardínia beépítése az étrendünkbe természetes módja annak, hogy szervezetünket ellássuk ezzel a létfontosságú vitaminnal.
A halban található fehérje emellett elengedhetetlen az egészséges szövetnövekedéshez és regenerációhoz, építőanyagot biztosítva az egész szervezet számára.
A szardínia, mint a legtöbb tenger gyümölcse a jótékony Omega-3 zsírsavak szilárd forrása is, amelyeknek a szervezetben betöltött szerepe szintén széles körben ismert. Néhány a legfontosabb tulajdonságaik közül: megelőzhető vele a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, csökkenthető a túlsúly és az elhízás kockázata, támogatja a szívet és az érrendszert, hozzájárul a magas vérnyomás és az érelmeszesedés elleni védelemhez, valamint csökkenti a rák, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
A szardínia, amellett, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, alacsony árával is vonzó. Ha van rá módunk, friss halat válasszunk, vagy a fagyasztópultból vegyünk szardíniát.