0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Esszük, nem esszük?

Van egy mondás, miszerint minden ehető, ami mozog. Ami nem, sokszor még az is… Érdekes téma, hogy a világ egyes területein mit esznek az emberek, és mit nem. Sokszor ez hozzáférhetőség, megszokás és kultúra kérdése.

 A rovareves.blog.hu-n jól össze­foglalták ennek az előnyeit. Takarmányértékesítési képességük kiugróan magas: egy kilónyi takarmányból például 13 dkg szarvasmarha- vagy körülbelül 30 dkg sertéshúst lehet előállítani.

Furán hangzik hatlábúak esetén, de a rovarok „vágási kihozatala” akár 100% is lehet, vagyis a teljes testtömegéhez képest a fogyasztható hányada igen magas. Míg a gazdasági állatok átlagosan 50% körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében ez 80%.

A rovarok takarmányozása olcsó: ezek az állatok kiválóan nevelhetők mezőgazdasági és élelmiszeripari mellékterméken, sőt, olyan szerves melléktermékek forgathatók vissza a takarmánykörforgásba, melyek jobb esetben komposzt- vagy biogáz-előállításra lennének csak alkalmasak… A rovarok koncentráltabban tartalmaznak fehérjét: nem ritka a 60-70% feletti fehérjét tartalmazó rovarféle sem, a fehérjetartalmuk pedig nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is kiváló. Aminosav-garnitúrájuk, zsírsavprofiljuk és ásványianyag-tartalmuk egyaránt rendkívüli, ami esszenciális tápanyagforrást jelent a táplálékhiánytól szenvedő fejlődő országok lakosainak. Másrészt olyan fontos takarmány-összetevők válthatók ki vele, mint a halliszt vagy a szója.

Mindezen előnyök mellett a rovartenyésztés ciklusideje jóval kisebb, mint más állati fehérje előállításáé, így gyorsabban állítható elő egységnyi tápanyag. Lehet, mégiscsak meg kell szoknunk ezt a fehérjeforrást.

rovarétel

Kutya, macska: néhol nincs túl jó soruk…

Meglepő, de Svájcban karácsonyi ünnepi szokás volt kutyát és macskát enni korábban, és ezt még törvénnyel sem tudták betiltani; a kis falvakban sokáig még fennmaradt, és inkább az idő oldotta meg a szokás kikopását a helyi ünnepi kultúrából. Svájcban macskabundából ruhát készíteni csak 2013. óta tilos.

A kutyát és a macskát a svájciak is inkább házőrzőnek és egerésznek tartották, tehát nem hústermelési céllal, de a felesleges szaporulatot elfogyasztották. Állítólag a kutya húsa a nyúléhoz hasonló ízű.

Kelet-Ázsia némely részén, így Kínában, Koreában és Vietnámban a kutyahús fogyasztásának hagyománya az ókorig nyúlik vissza, Ázsiában a becslések szerint évente 13-16 millió kutyát esznek meg.

A BBC jelentése szerint 1999-ben Dél-Koreában több mint 6000 étterem szolgált fel kutyából készült ételeket. Koreában, a húsáért tartott állatfajta, a nurongi különbözik azoktól, amelyeket házi kedvencként otthon tartanak. A legnépszerűbb kutyahúsból készített koreai étel a posinthang, ami egy fűszeres ragu. A kutyából készült ételek csupán a koreai népesség egy részében népszerűek, és nem fogyasztják olyan széles körben őket, mint a csirkét, a disznót és a marhát.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: