0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Füstölt fürjtojás, gyöngytyúk és vályog

Tokaji Sándor és felesége, Anikó 2022 decemberében költöztek Szolnokról a tiszakécskei Harmónia Tanyára. A házaspár még kezdőként kísérletezik, törekszik az önellátásra és idomul az alföldi környezethez.

Egy év alatt szabadtartásos, újabb nemzedékké szaporodó baromfiállományuk, vályoggal és hagyományos építészeti alapanyagokkal felújított tanyaházuk, vermük és a tanyasi lét iránt érdeklődőket tanító Youtube-csatornájuk lett.

A szerző felvételei
Tokaji Sándor és Anikó két agárral

A házaspár még kezdőként kísérletezik, törekszik az önellátásra és idomul az alföldi környezethez. De idén már volt édesburgonya a bakhátban, és a homokot termőre fordító mélymulcsból, magaságyásokból saját savanyúságok és mindennapi zöldségek teremtek. Rövid idő alatt tanulságaik is lettek, például hogy a tökfélék a mélymulcsot kedvelik jobban.

– Először csak kevés állattal kezdtünk, és amikor megismertük a libatartás fortélyait, vettünk még négyet, majd csirkéket is.

Most arra próbálunk figyelni, hogy legyen elegendő szaporulatunk, ne kelljen vásárolnunk

– meséli Anikó, aki kutyakozmetikusként dolgozik a tanyagondozás mellett. Szerinte azért tudtak egy év alatt egy működő tanyát megvalósítani, mert Sándor ceremóniamesterként szabad hétköznapokkal gazdálkodhat. Amíg stabil gazdasági láb nem lesz a tanyából, megtartják a polgári foglalkozásukat is. Amikor arról kérdezem őket, megálmodott számításaik bejöttek-e, illetve hiányzik-e valami hátrahagyott városi életformájukból, csak nemleges válaszokat kapok. Jövőjüket tovább álmodják, most fűszerpaprikát szeretnének termeszteni, amihez már csak az öntö­zőrend­szer és talaj-előkészítés kell. Tervben van még az ír farkaskutyák szaporítása is, többször el is hangzik, hogy „nekünk a kutyák az elsők”, most két agár és két dobermann él az ír farkas mellett.

Magaságyások és mélymulcs

Fürjek és gyöngytyúkok

Nem gondolkodnak még termékeik eladásán, a termelői piacok helyett a tanyán tartott workshopokra és önmaguk élelmiszer-ellátására koncentrálnak. Erre elég a napi négy-öt fürjtojás, amit a házaspár nyersen vagy füstölt formában, olajban elrakva fogyaszt.

– A fürjtojás nem ismeri a szalmonellát. Súlyban három-négy fürjtojás ad ki egy tyúktojást, de a beltartalmi értéke sokkal nagyobb, mint a tyúktojásnak

– mondja Sándor, aki bontott téglából, vályogból épített banyakemencét a tojások füstölésére. A szűz olívaolajban elrakott tojások három hónapig fogyaszthatók, fő- vagy előételként. Sándor fokhagymával és chilivel ízesítettet készít, de egyéni ízlésétől függően készíthető másképpen is.

Az állattartás három ajándék gyöngy­tyúkkal indult. Egy kakast és két tyúkot kaptak, de miután másnap három tojást találtak alattuk, visszaszóltak a tenyésztőnek, és lett egy 37 tojás keltetésére alkalmas gépük is. A kikelő tizenöt csibe, Sándor megfigyelései szerint sokkal bizalmatlanabb, távolságtartóbb még felnevelés után is, mint a házi tyúk. „De ha együtt tartjuk a házi tyúkkal, nem repülnek el, sőt, vannak, amik beülnek velük éjszakára az ólba, pedig a gyöngytyúkok a fákon, felgallyazva alszanak.” A házaspár rendszeresen vágja a szabadon tartott állatok szárnyát, a ragadozók ellen a kutyák és a dupla kerítés vált be eddig. Azért is hagytak a baromfiudvarban ághalmokat, mert a gyöngytyúk nem az ólban, a fészekbe, hanem a homokba ásott üregbe tojik szívesen.

Tojásaik sárgája világosabb, ami élénkebb színű piskótát és tésztát ad. Vad természetük különös, egzotikus ízükben is megmutatkozik, Sándor sem tudja mihez hasonlítani az aromáját, a gyöngytyúklevest szerinte meg kell kóstolni.

Füstölt fürjtojás tartósítása

(Sándor receptje)

A friss fürjtojásokat tizenöt percre beáztatjuk 20%-os ecet és víz fele-fele arányú keverékébe, így a héjak puhulnak és a pucolás könnyebb lesz. A leoldódott pigmenteket meleg vízben lemossuk – ez a víz arra is szolgál, hogy a tojásokat kicsit felmelegítsük, hogy főzéskor ne repedjenek meg. A tojásokat lobogó, forró vízbe tesszük, és két percig főzzük. A vízhez érdemes egy evőkanál sót adni. A főzés után hideg vízben hűtjük a tojásokat, és ha szükséges, többször lecseréljük a langyos vizet. Óvatos pucolást követően, négy óra hosszára sós vízbe tesszük a tojásokat. A vízből kivéve három órát füstöljük a tojásokat. Ehhez Sándor a banyakemence kéményére csirkehálóból készített kosarat használ tojástartónak, és kukoricacsuhét vagy bükkfaforgácsot fűtőanyagnak. Végül forralással fertőtlenített befőttesüvegekbe, olívaolajba tesszük a tojásokat, natúr vagy ízlés szerinti ízesítésben.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: