0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 16.

Gasztronómiai orosz rulett: a világ hét legveszélyesebb élelmiszere

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint, a tavalyi évben 600 millió ember hunyt el mérgezésben szennyezett, rosszul előkészített, megfőzött vagy tárolt élelmiszerek, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan alapanyagok miatt.

narancsKisgyerekként az első környezetóra vagy családi kirándulás alkalmával megtanítottak bennünket arra, hogy semmilyen vadon termő bogyót ne együnk meg természetjárásaink során és messziről kerüljük el a kalapos-bocskoros gyilkos galócát. Ez az évek során kiegészült még pár olyan – egészségünk megőrzését célzó – praktikával, minthogy étkezéseink során tartózkodjunk a nyers tojástól és hústól, mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket mielőtt megesszük őket, valamint  amennyiben olyan hozzávalóval van dolgunk, amit nem ismerünk, tájékozódjunk a lehetséges kockázatokról.

A mirror.com.uk összegyűjtött hét olyan élelmiszert, amelyek nem megfelelő körülmények között akár a fogyasztó utolsó vacsoráját is jelenthetik.

1. Fugu

fugu halált okozhatA fugu szó egyaránt jelenti japánul a gömbhalat és az annak húsából készített ételt is. Feldolgozása fokozott körültekintést és erre specializálódott, magasan képzett szakácsot igényel, mivel a hal szeme, agya, petefészkei, mája és belei tetrodotoxin idegmérget tartalmaznak. Ez az anyag 1200-szor erősebb, mint a cianid és egyetlen fugu testében annyi van belőle, amennyi 30 felnőtt emberrel is könnyűszerrel képes lenne végezni. Abban az esetben, ha  szakszerűség nélkül, nem megfelelően távolítják el a kritikus részeket, már egy apró falat is légzésbénuláshoz vezethet kevesebb, mint 24 órán belül. A tragikus esetek többségének kiváltó oka az, hogy az emberek saját maguknak próbálják elkészíteni a gömbhalat.

A fugu kuriózumát, élvezeti értékét az adja, hogy a fogyasztó minden egyes alkalommal úgy érezheti, magát a halált tartja a torkában.

2. Ackee gyümölcs

A trópusi Nyugat-Afrikában őshonos ackee (Blighia sapida) értékesítése vagy kereskedelmi forgalomba hozása több országban – köztük az Amerikai Egyesült Államokban – is tiltott. Jamaica nemzeti gyümölcsében – éretlenül – nagy mennyiségben található hipoglicin A, más néven metilén-ciklopropil ecetsav. Ez a méreganyag az élő szervezetbe jutva növeli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát, ami kómába esést vagy szélsőséges esetben halált okozhat. Ahhoz, hogy az ackee ehető legyen minimalizálni kell az MCPA tartalmát: hagyni kell jól megérni a fán, majd szüretelés után azonnal le kell forrázni. A termés akkor érett, amikor a külső héja három fehér részre hasad. Amennyiben a gyümölcshús még sárga, nem biztonságos a fogyasztása.

Fontos, hogy az akcee magjai minden körülmények között rendkívül mérgezőek, így soha nem szabad megenni őket.
Forrás: https://www.mirror.co.uk/news/world-news/seven-most-dangerous-foods-world-31956544

Magazin ajánló: