Kisgyerekként az első környezetóra vagy családi kirándulás alkalmával megtanítottak bennünket arra, hogy semmilyen vadon termő bogyót ne együnk meg természetjárásaink során és messziről kerüljük el a kalapos-bocskoros gyilkos galócát. Ez az évek során kiegészült még pár olyan – egészségünk megőrzését célzó – praktikával, minthogy étkezéseink során tartózkodjunk a nyers tojástól és hústól, mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket mielőtt megesszük őket, valamint amennyiben olyan hozzávalóval van dolgunk, amit nem ismerünk, tájékozódjunk a lehetséges kockázatokról.
1. Fugu
A fugu szó egyaránt jelenti japánul a gömbhalat és az annak húsából készített ételt is. Feldolgozása fokozott körültekintést és erre specializálódott, magasan képzett szakácsot igényel, mivel a hal szeme, agya, petefészkei, mája és belei tetrodotoxin idegmérget tartalmaznak. Ez az anyag 1200-szor erősebb, mint a cianid és egyetlen fugu testében annyi van belőle, amennyi 30 felnőtt emberrel is könnyűszerrel képes lenne végezni. Abban az esetben, ha szakszerűség nélkül, nem megfelelően távolítják el a kritikus részeket, már egy apró falat is légzésbénuláshoz vezethet kevesebb, mint 24 órán belül. A tragikus esetek többségének kiváltó oka az, hogy az emberek saját maguknak próbálják elkészíteni a gömbhalat.
2. Ackee gyümölcs
A trópusi Nyugat-Afrikában őshonos ackee (Blighia sapida) értékesítése vagy kereskedelmi forgalomba hozása több országban – köztük az Amerikai Egyesült Államokban – is tiltott. Jamaica nemzeti gyümölcsében – éretlenül – nagy mennyiségben található hipoglicin A, más néven metilén-ciklopropil ecetsav. Ez a méreganyag az élő szervezetbe jutva növeli a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát, ami kómába esést vagy szélsőséges esetben halált okozhat. Ahhoz, hogy az ackee ehető legyen minimalizálni kell az MCPA tartalmát: hagyni kell jól megérni a fán, majd szüretelés után azonnal le kell forrázni. A termés akkor érett, amikor a külső héja három fehér részre hasad. Amennyiben a gyümölcshús még sárga, nem biztonságos a fogyasztása.