0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Mennyiség és/vagy minőség?

Az elmúlt évek meglehetősen sok és viharos változásokat hoztak a hazai búzatermesztésben. Mindenki számára emlékezetes 2022 történelmi jelentőségű aszálya,...

Bőséges fajtaportfólió

Az államilag elismert búzafajták/hibridek száma meghaladja a 150-et, azaz rendkívül bőséges a termelők rendelkezésére álló fajtaportfólió. Ezekből a fajtákból különböző szempontok mérlegelésével lehet választani. A kérdés az, hogy lehet-e a minőségi és mennyiségi szempontok figyelembevételével megfelelő fajtát választani, amely nem eldöntő (mennyiség vagy minőség), hanem összekapcsoló választ ad (mennyiség és minőség). A legújabb NIR-vizsgálati eredményeink azt mutatták (2. táblázat), hogy a fajták minőségének megítélésénél több minőségi paramétert szükséges figyelembe venni. A fehérjetartalom alapján a javító minőségi csoportba (14% felett) 2 fajta, a malmi I (étkezési) minőségi kategóriába (12,5% felett) további 7 fajta tartozott a vizsgált 15 fajtából. A komplexebb minőségi paraméter, a nedvessikér-tartalom alapján a javító kategóriába (34% felett) 3, az étkezési csoportba (30% felett) további 4 fajta tartozott. A ritkábban használt Zeleny index alapján a javító csoportban (45 ml felett) nem találtunk fajtát, a malmi kategóriába (35 ml felett) azonban 9 fajta volt besorolható a 15-ből. Ezeknek a fajtáknak a termésmaximuma tavaly 7,1-10,4 t/ha között változott. Amennyiben a búza mennyiségi és minőségi követelményeinek egyaránt meg kívánunk felelni, úgy helyes döntésnek bizonyulhat a 2., 3., 14. és 15. számú fajták megválasztása.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: