0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Mennyiség és/vagy minőség?

Az elmúlt évek meglehetősen sok és viharos változásokat hoztak a hazai búzatermesztésben. Mindenki számára emlékezetes 2022 történelmi jelentőségű aszálya,...

A fajtakísérlet 2023. évi eredményei – a genotípusok átlagában – azt bizonyították, hogy megfelelő, malmi minőséget az N150+PK műtrágyaadagnál kaptunk (fehérje 12,86%, nedves sikér 29,92%), míg a termésmennyiség szempontjából – átlagosan – az N90+PK adag bizonyult optimálisnak a kedvező vízellátású 2023. évben (5. táblázat). Valamennyi eddigi kísérleteinkben azt lehetett megállapítani, hogy a búza trágyaoptimuma a termésmennyiség és a – minőség szempontjából nem esett egybe. A minőségi búza előállítása (ökológiai és agrotechnikai feltételektől függően) +40-60 kg/ha nitrogén hatóanyaggal többet igényelt a mennyiségi optimumhoz képest ugyanazon fajtánál.

A trágyázásnak azonban nemcsak minőségjavító, hanem minőségstabilizáló hatása is jelentős (2. ábra). Többéves vizsgálati eredményeink alapján a műtrágya nélküli (kontroll) kezelésben a vizsgált fajták (GK Öthalom, Fatima) esetében a nedves sikér ingadozása az évjáratok között jelentős mértékű (35,70-48,20%) volt, míg a minőség szempontjából optimális műtrágyaadagnál (N150+PK) az ingadozás mértéke jelentős mértékben lecsökkent (13,10-18,90%).

A minőségi búza előállítása természetesen nem nélkülözheti a többi agrotechnikai elem (talajművelés, vetéstechnológia, növényvédelem, betakarítás) optimalizálását.

A jövőben azonban arra szükséges törekedni, hogy a búza termésmennyiségének és -minőségének összehangolásával a hazai és külföldi piacokon megfelelő jövedelmezőséggel értékesíthető minőségi terményt állítsunk elő. Ez pedig a búza termesztéstechnológiájának átgondolt fej­lesztését igényli a gazdálkodóktól.

Dr. Pepó Péter
egyetemi tanár, MTA doktora

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: