0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Mennyiség és/vagy minőség?

Az elmúlt évek meglehetősen sok és viharos változásokat hoztak a hazai búzatermesztésben. Mindenki számára emlékezetes 2022 történelmi jelentőségű aszálya,...

A tartamkísérleteink több tízezer adatának elemzésével megállapítottuk, hogy a termelési tényezők eltérő szerepet játszanak a búza termésmennyiségre és -minőségre gyakorolt hatásukban.

A termésmennyiség szempontjából rendkívül fontos a technológiai intenzitás szintje (1. táblázat). Intenzív technológia alkalmazása esetén a termés nagyságát alapvetően néhány tényező (fajta, növényvédelem, trágyázás) determinálja. A búza minőségét sokkal több tényező együttes hatása alakítja ki. A minőségi búzatermesztésben alapvetően fontos a fajta helyes megválasztása. A környezeti és agrotechnikai tényezők az adott fajta minőségének realizálódását, megjelenését elősegíthetik, illetve az esetek döntő hányadában rontják a minőséget. A jövő versenyképes búzatermesztésében tehát alapvető fontosságú szerepet játszik a fajta helyes megválasztása (1. ábra). Szakítanunk szükséges azzal a sok esetben tapasztalható gyakorlattal, hogy a termelők csak kiemelkedő termést és gyengébb minőséget adó fajtákat választanak abban a reményben, hogy majd a termesztési év végén vélhetően étkezési (malmi) minőséget kapnak, ha nem, akkor is a takarmány minőségű búza értékesíthető lesz kissé alacsonyabb áron (jelentéktelen eltérés volt az eddigiekben az étkezési és a takarmánybúza ára között). A fajta megválasztásánál törekedni szükséges minimálisan az A2-B1 minőséget adó fajták kiválasztására, amelyek jó termésszintet és jó termésstabilitást is bizonyítottak. Ez azonban szükséges, de elégséges feltétel a minőségi búzatermesztésben.

A búza minőségét ugyanis az ökológiai tényezők (elsősorban az időjárás, részben a talaj) 32 százalékban, az általunk tudatosan befolyásolt agrotechnikai elemek direkt (trágyázás, növényvédelem, betakarítás) és indirekt (elővetemény, vetés) módon befolyásolják (29% és 12%, azaz együttesen 41% mértékben).

Valamennyi tényező hatásának a részletes bemutatására nincs lehetőségünk, csak néhány kísérleti eredményünk alapján szeretnénk elemezni a tényezők egyedi és interaktív hatásait a búza minőségére.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: