A New Yorki Tőzsdén a mindenkori legmagasabb árat érte el múlt csütörtökön a kakaó ára: 5874 dollárt (kb. 2,1 millió forint) kellett fizetni egy tonnájáért. A csokoládé alapanyaga tavaly óta nagyjából megduplázta az árát.
Az elszállt ár érzékenyen érinti az édesipart is. A világ legnagyobb csokoládé gyártója, a Hershey arra figyelmeztetett, hogy a történelmi csúcsot döntő árú kakaó limitálni fogja a bevételek növekedését idén. A BBC a cég vezérigazgatóját, Muchele Buck-ot idézve azt írta, vélhetően a fogyasztók is meg fogják érezni ezt.
„Nem beszélhetünk a jövőbeni árképzésről” – mondta az elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetésen, de hozzátette:
A fenti megjegyzéseket a Hershey a december 31-ével zárult három hónapra vonatkozó pénzügyi eredményeinek bejelentésekor tette. Az adatok szerint az eladások 6,6 százalékkal csökkentek, mivel az infláció ellensúlyozásaként a fogyasztók kevesebb édességet vásároltak.
Az összes édesség-gyártó érintett
A múlt hónapban a Mondelez, az angol Cadbury (vagy a nálunk is kapható Milka) márka mögött álló vállalat a növekvő alapanyagköltségeket jelölte meg az előttük álló év egyik kihívásaként. Luca Zaramella pénzügyi igazgató rámutatott, hogy a cég „jelentős árnövekedést tapasztalt mind a kakaó, mind a cukor esetében”.
Decemberben a brit Which? fogyasztói csoport azt mondta, hogy egyes ünnepi desszertek ára egy év alatt legalább 50 százalékkal emelkedett. Míg a brit élelmiszer- és italáruházak általános inflációja novemberben 8,3 százalékra mérséklődött, a csokoládéárak emelkedése lényegesen magasabb, 15,3 százalékos volt.
A kilátások azonban még vészjóslóbbak. Az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet és a csapadékeloszlás megváltozása szintén hatással lehet a jövőbeni termésre.
A kereskedők amiatt aggódnak, hogy egy újabb gyenge év várható. Ezt erősíti a jelenleg is aktív El Niño hatás, mely forró és száraz időjárással fenyegeti a nyugat-afrikai termőterületeket, mutatott rá Jack Scoville, a Price Futures Group elemzője.