0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A télizöld meténg betegségei

A télizöld meténgek két faja ismert hazánkban, tűrőképes, könnyen nevelhető talajtakaró növények. Jellemzően nem nagyon látjuk betegnek a növényeket, de a kórokozók nem kímélik ezeket az örökzöldeket sem.

A kis télizöld meténg (Vinca minor) levelei keskenyek, elliptikusok és kopaszok, hajtásai indaszerűen kúszók, legyökerezők.

meténg
Virágzó kis télizöld meténg

A nagy meténg (Vinca major) szív alakú levelei nagyobbak, illetve élük és nyelük szőrös. Létezik sárgatarka levelű kertészeti változata is. Mindkét fajnak

gyönyörű, liláskék virágai vannak, melyek tavasszal nyílnak,

vonzzák a pillangókat és más rovarokat is. Különböző fajtáik nyílhatnak sötétlila, rózsaszínes vagy fehér szirmokkal is. Félárnyékban vagy árnyékban gyeppótlónak használhatjuk a meténgeket, tömöttebb növekedése miatt inkább a Vinca minort. Mindkét faj mérgező az állatokra és az emberre is.

meténg
A nagy télizöld meténg hajtása és levélszéle szőrös

A Vincák a világ különböző kultúráiban különleges jelentéssel és szimbolikával rendelkeznek. Hat fajuk van, melyek Európában, Északnyugat-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában őshonosak, hazánkban a már említett két faj terjedt el. A nemzetség tudományos neve a latin vincire (megkötni, megbéklyózni) szóból származik. A meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartoznak.

A vinca növények az utóbbi időben növekvő mértékben károsodnak a gombabetegségektől.

Az egyik betegségük a vinca rozsdagomba, ami a talajtakarásra is használt Vinca majort betegíti meg. Ez a rozsdagomba (Puccinia vincae) klasszikus gyengültségi parazita, amely kedvezőtlen időjárás, illetve termőhelyi viszonyok miatt a gyenge növényeket károsítja. A széllel terjed, és kedveli a sűrűn ültetett növényeket, ezáltal a nedves körülményeket. A beteg hajtások függőlegesen fejlődnek, és kis halványzöld leveleket hoznak. A levelek torzulnak, hátoldalukon spórával teli termőtestek találhatók.

A termőtest felszakad és a porszerű spórák újabb leveleket fertőznek meg.

Ennek a rozsdagombának nincs szüksége köztesgazdára, csak a meténgen fejlődik.

rozsdagomba meténgen
Rozsdagombával fertőzött hajtás nagy meténgen
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: