
A 16 órás böjt az esti pihenést is magában foglalja és általában reggelig tart, étkezni pedig a reggeli kihagyása után a késő délelőtti és a késő délutáni periódusban engedélyezett. Ez talán a legnépszerűbb forma, mert a legkönnyebben betartható.
A 24 órás koplalás hetente két alkalommal, leggyakrabban vacsorától vacsoráig tart.
Az 5:2 étrend lényege pedig az, hogy hetente kettő, nem egymást követő napon csak napi 500-600 kalóriát fogyasztunk, ám a többi napon a megszokottak szerint eszünk.
Az időszakos böjtök hatását egyre többen kutatják, de egyelőre még kevés az embereken végzett, magas tudományos értékű vizsgálati eredmény. A pillanatnyilag rendelkezésre álló, kevés és rövid időn át tartó humán vizsgálat alapján az időszakos böjt
Ugyanakkor a vizsgálati eredmények sok esetben ellentmondásosak, illetve az előnyök nem nagyobbak, mint a hagyományos, tartósan alacsonyabb kalóriabevitellel járó étrendek esetén. A kutatók egyértelműen hangsúlyozzák, hogy további, hosszútávú és jól megtervezett tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy az időszakos böjt például bekerülhessen a civilizációs betegségek terápiás fegyvertárába, illetve a megelőzés eszközei közé.
Jótanácsok böjtöléshez
A böjt nem való mindenkinek. Alultápláltság, étkezési zavarok, nőgyógyászati problémák, meddőség, anyagcsere- és keringési betegségek, daganatok esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal – figyelmeztetnek a táplálkozási szakemberek. Nem javasolják a koplalást a várandós és szoptató anyáknak és a gyerekeknek sem.

Böjtölés során előfordulhat fokozott éhségérzet, illetve tapasztalhatjuk a fizikai és szellemi teljesítőképesség átmeneti csökkenését. Ezen segíthet a fokozatosság, illetve, ha a kúrát a kevésbé aktív napokon, például hétvégén kezdjük el. Függetlenül a böjtöléstől, az biztos, hogy a túlzott kalóriabevitel nem tesz jót az egészségünknek, viszont kétségkívül
amiben az MDOSZ OKOSTÁNYÉR® ajánlása is segíthet.
Ez is érdekelheti:
Hány vegetáriánus él a Földön?
Mi történik, ha abbahagyjuk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását?