0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kinek ajánlott a böjt?

Február 14-én – a farsangi időszakot záró hamvazószerdán - elkezdődött a nagyböjt, amely minden évben a húsvét előtti szombatig, azaz nagyszombatig tart, amely idén március 30-ra esik.

A negyven napos böjt valójában hosszabb ideig tart negyven napnál, amire az a magyarázat, hogy a vasárnapokat nem számolják bele.

A jelenlegi időszakban azonban sokan vallásuktól függetlenül is léböjtkúrába vagy méregtelenítésbe kezdenek, hogy segítsenek a szervezetüknek a megtisztulásban, vagy hogy tavaszra-nyárra formába lendüljenek. De van-e tudományos igazság a böjtölés mögött? Erre ad választ a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) cikke.

limonádé, ital, víz, citrom
A koplalás sejtmegújító hatására alapozva több diétás koncepció is született az elmúlt évtizedekben (Fotó: Freepik)

Autofágia

Az autofágia kifejezés a görög autosz (ön/saját) és phago (eszik/fal) szavakból ered, ami önemésztést jelent. Ijesztően hangzik, de valójában arra utal, amikor a

koplalás következtében a sejtek lebontják önmagukat, azaz eltávolítják és újrahasznosítják a sérült sejtalkotókat.

Az emberek mindig keresték az örök fiatalság és megújulás forrását, nem meglepő tehát, hogy nagyon népszerűek az olyan étrendek, kúrák, módszerek, amelyek nem csak gyors fogyást, de az idő kerekének a visszafordítását is ígérik. Ezek közül ma a legnépszerűbbek az időszakos böjtök, azaz az autofágia étrend.

Van, aki csak fogyni szeretne, míg mások az egészségük érdekében választják az időszakos megvonást (Fotó: Pixabay)

Köznapi példával ez olyan, mint amikor néhány alkatrész cseréjével felújítjuk az autónkat. Az autofágia hátterében álló apró sejtstruktúrákat már az 1950-es években felfedezték, de a tudományos áttörést Oszumi Josinori japán sejtbiológus érte el, aki ezért 2016-ban orvosi-élettani Nobel-díjat kapott.

Az autofágia folyamatát egy olyan hormon, a glükagon stimulálja, ami a csökkent tápanyagbevitel, illetve az éhezés során szabadul fel. Az éhezés emellett serkenti a növekedési hormon termelődését is, és a két hormon együtt sejtek megújulását eredményezi.

Változatok koplalásra

Az autofágia sejtmegújító hatására alapozva több diétás koncepció is született az elmúlt évtizedekben. Napjainkban a legnépszerűbbek az időszakos böjtök. Ezek lényege, hogy

elsősorban nem az a fontos, mit eszik az ember, hanem az, hogy mikor.

Több változata is létezik, amelyek közül az egyik leggyakoribbak a 16/8, vagyis 16 órán át koplalunk, és 8 órában lehet enni.

saláta, étkezés
Illusztráció (Fotó: Freepik)
Forrás: MDOSZ

Magazin ajánló: