0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Állatkínzó madár-csempészt tartóztatott fel a NAV

Száz díszmadarat próbált egy bolgár férfi Hollandiába juttatni autóval, a nem megfelelő szállítási körülmények miatt számos állat elpusztult - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint egy rutinellenőrzésen a férfi autójának csomagtartójában – zárt műanyag dobozokban – találták meg a különböző díszmadarakat. A sofőr az állatokhoz semmilyen okmányt nem tudott bemutatni.

A tengelic Magyarországon törvényi védelem alatt áll – képünk illusztráció

A szakember megállapította, hogy

a száz, vegyes ivarú díszmadár mindegyike jelöletlen, fajtájukat tekintve többféle sivatagi pinty, vöröshomlokú csicsörke, sivatagi pirok, kövi veréb, tengelicek és magvágó félék.

A rendkívül rossz állapotban lévő, törékeny állatokat a hatósági állatorvos a Sukorói Vadmadárkórházban helyezte el, ahol jelenleg is küzdenek a karanténba helyezett madarak életben maradásáért.

A víz nélküli hosszú utazás, a változó páratartalom és a nem megfelelő szállítási körülmények következtében már a beszállítás után több mint 20 madár hullott el – írták.

Hangsúlyozták, hogy

a tengelic madár Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke egyenként 25 000 forint, a faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szerepel.
Forrás: MTI

Magazin ajánló: