0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Kertből a konyhába, egy szezonon át

Észak-Amerikától Ázsiáig február végén tartják a közösségi mezőgazdálkodás (Community Supported Agriculture vagy CSA) nemzetközi napját.
Akit érdekel a téma és szeretné a háztartását a jelenleginél természetközelibb, fenntarthatóbb és egészségesebb alapokra helyezni, annak érdemes lehet ellátogatni a Tudatos Vásárlók Egyesülete szombati családi napjára, ahol több közösségi gazdaság képviselőivel találkozhat (Fotó: Pixabay)

Ez az egyik legrövidebb élelmiszer-ellátási forma, amelyben a családok egy teljes szezonra szerződnek közvetlenül a gazdával, aki cserébe friss, sokszor aznap leszedett zöldséget vagy más terméket szállít számukra.

Itthon március végéig tart az az időszak, amikor a vásárlók csatlakozhatnak az aktuális szezonhoz és átalánydíjért cserébe minden héten jó minőségű, helyi, szezonális és vegyszermentesen termelt élelmiszerekhez juthatnak.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy

a gazda vállalja, egész évben a közösség tagjainak termel, míg ők azt garantálják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik tőle a terményt.

Ez mindkét fél számára biztonságot jelent, mivel a vásárlókat nem fenyegeti áremelkedés, a termelőket pedig, hogy eladhatatlan lesz az esetleges felesleg. A termék lehet zöldség, gyümölcs, tojás, hús, de akár vágott virág is, gazdaságtól függően, az egységcsomagot pedig jellemzően hetente, ugyanabban az időben és helyen kapják meg a háztartások, amíg a szezon tart.

Magyarországon már több mint 12 éves a közösségi mezőgazdálkodás, amelyhez eddig 17 gazdaság csatlakozott, amelyek

több mint 1 200 családot látnak el friss zöldséggel illetve hússal.

A rendszer nemcsak Budapesten, hanem több vidéki kis- és nagyvárosban, például Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Balatonfüreden, Szegeden, Pécsen, Balassagyarmaton, Miskolcon és Debrecenben is működik. A legtöbb átadópont pedig érhetően az agglomerációban – például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön, Törökbálinton, Gyömrőn, Maglódon – található.

A vásárlókat nem fenyegeti áremelkedés, a termelőket pedig, hogy eladhatatlan lesz az esetleges felesleg (Fotó: Pixabay)
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: