Ugyanis a bolti narancslé nem csak, hogy a frissen facsartéval azonos mennyiségben tartalmaz bioaktív vegyületeket, de a hiedelemmel ellentétben kitűnő forrása a C-vitaminnak is. A kutatók eredményeiket az International Journal of Food Sciences and Nutrition című folyóiratban tették közzé – írja a New Food Magazine.
Az utóbbi időben egyre inkább szárnyra kaptak azok az elméletek, melyek szerint a feldolgozási folyamat során jelentősen csökken a dobozos, 100%-os narancslevek tápanyagtartalma. Ám spanyol és olasz tudósok nemrégiben arra jutottak, hogy a csomagolt verziók polifenoltartalma, mely a narancslében található egészséges bioaktív vegyület mennyisége,
A szakemberek kutatásuk során Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban kapható, népszerű bolti narancsleveket hasonlítottak össze Navelina narancsból házilag készítettel. A frissen facsart narancslé C-vitamintartalma ugyan magasabb, de az idő előrehaladtával csökkenésnek indul. Egy hét elteltével pedig eléri a boltiéval azonos C-vitaminszintet.
A tanulmány társszerzője, Dr. Cristina Vigera elmondása alapján semmi okunk azt gondolni, hogy mindenképp bíbelődnünk kell a narancslé elkészítésével, ha egészséges gyümölcsitalra vágyunk. Nyugodt szívvel ajánlja a jó minőségű, bolti narancslé vásárlását, hiszen kutatási eredményeik alapján ez is szinte ugyanolyan arányban tartalmaz polifenolokat és C-vitamint.
„Azt is sikeresen bebizonyítottuk, hogy
A márka, a feldolgozási mód, az előállító ország pedig szinte alig voltak befolyásoló tényezői a narancslevek polifenol- valamint C-vitamintartalmának” – hangsúlyozta a kutató.