0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

A dán gazdák szén-dioxid-adója csökkenti a termelést

A dán gazdálkodók aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Dánia az ambiciózus éghajlat-politika részeként szén-dioxid-kibocsátási adót vet ki a mezőgazdaságra, ezáltal a termelés csökkentésére és a gazdaságok bezárására kényszerítik őket.

Dánia, a sertéshús és tejtermékek jelentős exportőre, lehet a világon az első olyan ország, amely kibocsátási adót vet ki a mezőgazdaságra, amely lépésnek széles körű politikai támogatottsága van az országban, miután Új-Zéland tavaly már meglépte ezt.

A mezőgazdasági termelőkre kivetett szén-dioxid-adó segíthet Dániának elérni azt a jogilag kötelező érvényű, 2030-ra kitűzött célt, hogy az 1990-es szinthez képest 70%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Egy ilyen intézkedés azonban magasabb költségeket is jelentene a gazdálkodók számára, és ennek következtében akár egyötödével csökkentené a termelést – áll a kormány által megbízott csoport jelentésében.

1 millió tonna után kibocsátott szén-dioxid (CO2) után 750 dán korona (39.000 Ft) adó lenne a legnagyobb gazdaságok számára. Emellett alacsonyabb, 375 és 125 koronás sávos adókat is fontolóra vettek.

„Ezek a modellek egy nagyon kiábrándító dolgon alapulnak, nevezetesen azon, hogy a klímacsökkentés csak a termelés csökkentésével érhető el” – mondta Peder Tuborgh, az Arla Foods tejtermelő vezérigazgatója a Reutersnek.

Tuborgh elmondta, hogy az Arla 9000 Dániában, Svédországban, Angliában, Németországban és a Benelux államban élő gazdálkodóinak új technológiák segítettek az elmúlt két évben 1 millió tonnával csökkenteni a kibocsátást.

„Van egy innovációs út” – mondta. „Szeretnénk folytatni ezt az utat, ahelyett, hogy le kellene állítanunk a termelést.”

A dán Concito éghajlat-elemző műhely szerint Dánia területének több mint fele mezőgazdasági művelés alatt áll, és az ország szén-dioxid-kibocsátásának mintegy harmadát a mezőgazdaság adja. A mezőgazdasági szektor politikai harctérré vált, mivel az Európai Unió arra törekszik, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátási célt. A mezőgazdasági termelők az egész blokkban hetek óta tiltakoznak, mondván, hogy növekvő költségekkel és adókkal, bürokráciával és túlzott környezetvédelmi szabályokkal kell szembenézniük.

A kormányzati tanácsadók által kidolgozott forgatókönyv legszigorúbb adózási menetrendje szerint 6-15%-kal csökkentenék a mezőgazdasági termelést, a szarvasmarha- és sertéstermelés pedig körülbelül 20%-kal esne vissza.

„Viszonylag drámai lesz, ha ezt az utat választjuk. Kulcsfontosságú, hogy a legjobb gazdálkodóinkat inkább arra ösztönözzük, hogy váljanak jobbá, hogy utat mutassunk a fenntartható átmenethez ” – mondta Jais Valeur, Európa legnagyobb sertéshústermelőjének, a Danish Crown vezérigazgatója.
Forrás: Reuters