0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Megszállottan szórjuk, de valójában melyiket kéne?

A só nem csak konyhánk, de szervezetünk számára is elengedhetetlen. Hegyi, tengeri, jódozott: a lehetőségek tárháza egyre csak bővül. De melyik legyen „életünk sója”?

 Kóser só

kóser só

A zsidó konyha népszerű alapanyaga, melyet bányákból nyernek ki.

Textúrája tömörebb, darabosabb, mint a hagyományos konyhai sóké.

Ennélfogva alkalmas az olyan receptek elkészítéséhez, melyeknél szebb, ha látszódik is a hozzáadott sószem, például egy sóskaramellás sütemény esetében. Színe is jóval világosabb, megfelelő minőségű verziója hozzáadott anyagoktól mentes. A kóser só nátriumtartalma alacsonyabb, mint a legtöbb fajtáé.

Melyiket válasszuk?

Nincs egyértelmű válasz arra, melyik lenne a legegészségesebb sófajta. Egyéni preferencia kérdése, ki melyiket vásárolja, ám

mindenképp ügyeljünk arra, hogy hozzáadott anyagoktól mentes, természetes sót válasszunk.

Mivel felhasználásuk szempontjából mutatnak eltéréseket, érdemes lehet akár több féle sót is tartani otthon.

Mennyit sózzunk?

A szakemberek már jó ideje kongatják a vészharangokat a túlzott sóbevitellel kapcsolatban. A modern táplálkozást ugyanis jelentősen meghatározzák a feldolgozott élelmiszerek, melyek sótartalma igencsak magas. Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy a feldolgozott hústermékek, mint például a felvágottak és a virslik élen járnak ebben. Ám talán nem is gondolnánk, hogy még az édes termékekhez, akár a gabonapelyhekhez is ad sót annak gyártója. Így szinte észre sem vesszük, és máris jócskán túlléptük

maximális napi adagunkat, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatója szerint 5 gramm.

Ez mindössze egy teáskanálnyit jelent, ugyanakkor fontos tudni, szervezetünk valójában ennél kevesebbel is beéri, már napi 3 gramm só is elégséges. A mennyiség természetesen függ hőmérsékleti, aktivitási tényezőktől is, ám alapvetően ennyit igényel egy felnőtt ember szervezete. Ezzel szemben kontinensünk lakói nagyjából 9-12 gramm sót visznek be egy nap során,

az érték hazánkban pedig még ennél is magasabb, körülbelül 15-20 gramm

– hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány. Ez pedig hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, mely kardiovaszkuláris megbetegedéssel egyre többen küzdenek.

himalájai só

A legfontosabb és egyben legegyszerűbb lépése a napi sóbevitel csökkentésének nem más, mint a feldolgozottélelmiszer-fogyasztás minimalizálása.

Próbáljon kevesebb mustárt, ketchupot, pattogatott kukoricát, konzervzöldséget, mirelit készételt, sajtkrémet, gyorséttermi ételt fogyasztani! Nem is gondolnánk, de számos bolti kenyér sótartalma is magas, így ha tehetjük, készítsük el inkább otthon kenyerünket.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ cleanplates.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.