Kóser só
A zsidó konyha népszerű alapanyaga, melyet bányákból nyernek ki.
Ennélfogva alkalmas az olyan receptek elkészítéséhez, melyeknél szebb, ha látszódik is a hozzáadott sószem, például egy sóskaramellás sütemény esetében. Színe is jóval világosabb, megfelelő minőségű verziója hozzáadott anyagoktól mentes. A kóser só nátriumtartalma alacsonyabb, mint a legtöbb fajtáé.
Melyiket válasszuk?
Nincs egyértelmű válasz arra, melyik lenne a legegészségesebb sófajta. Egyéni preferencia kérdése, ki melyiket vásárolja, ám
Mivel felhasználásuk szempontjából mutatnak eltéréseket, érdemes lehet akár több féle sót is tartani otthon.
Mennyit sózzunk?
A szakemberek már jó ideje kongatják a vészharangokat a túlzott sóbevitellel kapcsolatban. A modern táplálkozást ugyanis jelentősen meghatározzák a feldolgozott élelmiszerek, melyek sótartalma igencsak magas. Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy a feldolgozott hústermékek, mint például a felvágottak és a virslik élen járnak ebben. Ám talán nem is gondolnánk, hogy még az édes termékekhez, akár a gabonapelyhekhez is ad sót annak gyártója. Így szinte észre sem vesszük, és máris jócskán túlléptük
Ez mindössze egy teáskanálnyit jelent, ugyanakkor fontos tudni, szervezetünk valójában ennél kevesebbel is beéri, már napi 3 gramm só is elégséges. A mennyiség természetesen függ hőmérsékleti, aktivitási tényezőktől is, ám alapvetően ennyit igényel egy felnőtt ember szervezete. Ezzel szemben kontinensünk lakói nagyjából 9-12 gramm sót visznek be egy nap során,
– hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány. Ez pedig hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, mely kardiovaszkuláris megbetegedéssel egyre többen küzdenek.
A legfontosabb és egyben legegyszerűbb lépése a napi sóbevitel csökkentésének nem más, mint a feldolgozottélelmiszer-fogyasztás minimalizálása.