0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 21.

Előzze meg a bajt: 11 élelmiszer, mellyel csökkenthető a szívroham kockázata

 „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” ­­– szól a mondás. Ám ahhoz, hogy a kardiológust távol tartsuk, egy almánál többre lesz szükség…

A szív-és érrendszeri betegségek, melyek akár szívroham kiváltó okai is lehetnek, mára már a népesség hatalmas százalékát érintik. Az Egyesült Államokban olyannyira gyakoriak, hogy

minden 34. másodpercben bekövetkezik egy haláleset kardiovaszkuláris betegség következtében.
egészséges élelmiszerek

Ennek hátterében számos ok állhat, melyek közül a táplálkozás csak egy, ám annál jelentősebb tényező. És ahogy a helytelen táplálkozás előidézheti szívünk károsodását, úgy az egészséges finomságok is hozzájárulhatnak megfelelő működéséhez, akár a szívroham kockázatának csökkentéséhez is. Az alábbiakban a Clean Plates dietetikusának ajánlása alapján osztjuk meg azt

a 11 élelmiszert, melyek fogyasztását szívünk is meghálálja.

Avokádó

avokádós pirítós

Az avokádó telis-tele van egészséges, szívbarát zsírokkal. Na de melyek is azok? A többszörösen valamint az egyszeresen telítetlen zsírsavak, ezek ugyanis rendkívül jótékony hatást gyakorolnak egészségünkre, kiváltképp szívünkére.

Segítik bizonyos vitaminok felszívódását,

valamint a koleszterinszint optimalizálását. Természetesen ez esetben is fontos a mértéktartás, ám ha az egészségtelen telített és a transzsírok helyett inkább ezeket visszük be, már sokat tettünk szívünk egészségének érdekében.

Zabkása

zabkása

A reggeli napunk kulcsfontosságú momentuma, a zabkása pedig sokak kedvenc napindító finomsága. Talán nem is sejtik, de a meleg finomság még szívükre is jó hatással van. Ez

a zabban található egyik vízoldékony rosttípusnak, a béta-glükánnak köszönhető,

melyet a zabon kívül az árpa is tartalmaz. A rost ugyanis a rossz zsírokat lényegében „kisöpri” a vérből, mely kedvez koleszterinszintünknek. Sőt, még inzulinrezisztencia esetén is kifejezetten hasznos.

Babfélék

bab étel

A babfélék rendkívül magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően kerültek az egészséges élelmiszerek élvonalába. Ezen anyagaiknak köszönhetően

segítik optimalizálni koleszterin- valamint vérnyomásértékeinket is.

Fehérjetartalmuk sem elhanyagolandó, ráadásul a bab számos tápláló fogás könnyen beszerezhető, pénztárcabarát alapanyaga. Ám ha konzerves verziót vásárolnánk, ügyeljünk, hogy alacsony sótartalmú terméket válasszunk, mivel a túlzott sóbevitel káros hatást gyakorol szívünkre!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ cleanplates.com

Magazin ajánló: