0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A ciprusi „halloumi-háborúban” egy volt pilóta a régi módszerek bajnoka

Áll a bál a halloumi sajt körül. Eredetileg juh- és kecsketejből készült, de mára tehéntejből is készítik. A vita tárgya az, vajon lehet-e 50 százalékra emelni a kiskéródzők tejének arányát, vagy azzal exportpiacokat vesztenek.
Halloumi sajt
Forrás: Wikimedia Commons

Hideg téli estéken a ciprusi főváros, Nicosia városának egyik parkolójában már azelőtt hosszú sorok kígyóznak, hogy Pantelis Panteli, az egykori pilóta kis furgonjával megérkezne értékesíteni termékeit– tudósít a Reuters.

Miután a Cyprus Airways 2013-as bezárását követően elbocsátották, Panteli úgy döntött, kipróbálja magát a sajtkészítésben. Azóta pedig vissza sem nézett.

Mostanra az újonc sajtkészítő egy régi hagyomány bástyájává vált, miközben a ciprusi halloumi összetevői körül elkeseredett jogi harc zajlik.

Tehéntejből kell-e készíteni – amely ma már az export nagy részét teszi ki, és lágyabb ízű -, vagy a rusztikusabb kecske- és juhtejből, amelyre egyes puristák esküsznek?

Panteli kizárólag juhtejből készíti a halloumit – annak ellenére, hogy a földközi-tengeri szigeten néhány tejtermelő szerint ez a módszer nem életképes.

Kecskenyáj Cipruson
forrás: Wikimedia Commons

„Senki sem készít már valódi terméket, de nekünk ez a célunk” – mondta a Reutersnek, miközben a Nicosiától nyugatra fekvő Kokkinotrimithiában lévő farmjának egyik karámjában állt, ahol mintegy 300 juhot tartottak.

Panteli az anyósa útmutatásával kezdte el a halloumi készítését. Most már saját márkanéven (Kouella) hozza forgalomba. A kouella Cipruson egyébként juhot jelent.

Steve Jobshoz hasonlóan a garázsunkban először kicsiben majd nagyobban, de próbálkozások és tévedések során jutottam el a végeredményig” – mondta.
Hamburger halloumi sajttal
Forrás: Pixabay.com

Pantelinek csak a fogyasztóknak való közvetlen értékesítésre van engedélye, napi 150 liter tejet dolgozhat fel a gazdaság területén található új, erre a célra épített tejfeldolgozóban.

De terméke népszerű. A közösségi médián keresztül értesíti a vásárlókat arról, hogy hol árusít, és videókat is készít a Tiktokon és az X közösségi médiaplatformon. Általában két órán belül elfogy az összes sajtja.

A halloumi eredete

A halloumi sajt eredetéről számos elmélet született, de a legtöbb forrás szerint az ókori Görögországból és Rómából származik.

Vegyesen juh és kecsketejből készítik, illetve újabban a tehéntej is bekerült az alapanyagok közé.

Egy elmélet szerint a sajtot először a bronzkorban készítették Cipruson, amikor is a helyi pásztorok kipróbálták a sajtkészítés új módját. Egy másik elmélet szerint a halloumi akkor született, amikor Ciprus az Oszmán Birodalom uralma alatt állt. A helyi pásztorok akkoriban szódát használtak a sajt puhítására, ezt a módszert később felváltotta a tejszín használata.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Reuters

Magazin ajánló: