
Forrás: Wikimedia Commons
Hideg téli estéken a ciprusi főváros, Nicosia városának egyik parkolójában már azelőtt hosszú sorok kígyóznak, hogy Pantelis Panteli, az egykori pilóta kis furgonjával megérkezne értékesíteni termékeit– tudósít a Reuters.
Miután a Cyprus Airways 2013-as bezárását követően elbocsátották, Panteli úgy döntött, kipróbálja magát a sajtkészítésben. Azóta pedig vissza sem nézett.
Mostanra az újonc sajtkészítő egy régi hagyomány bástyájává vált, miközben a ciprusi halloumi összetevői körül elkeseredett jogi harc zajlik.
Panteli kizárólag juhtejből készíti a halloumit – annak ellenére, hogy a földközi-tengeri szigeten néhány tejtermelő szerint ez a módszer nem életképes.

forrás: Wikimedia Commons
„Senki sem készít már valódi terméket, de nekünk ez a célunk” – mondta a Reutersnek, miközben a Nicosiától nyugatra fekvő Kokkinotrimithiában lévő farmjának egyik karámjában állt, ahol mintegy 300 juhot tartottak.
Panteli az anyósa útmutatásával kezdte el a halloumi készítését. Most már saját márkanéven (Kouella) hozza forgalomba. A kouella Cipruson egyébként juhot jelent.

Forrás: Pixabay.com
Pantelinek csak a fogyasztóknak való közvetlen értékesítésre van engedélye, napi 150 liter tejet dolgozhat fel a gazdaság területén található új, erre a célra épített tejfeldolgozóban.
De terméke népszerű. A közösségi médián keresztül értesíti a vásárlókat arról, hogy hol árusít, és videókat is készít a Tiktokon és az X közösségi médiaplatformon. Általában két órán belül elfogy az összes sajtja.
A halloumi eredete
A halloumi sajt eredetéről számos elmélet született, de a legtöbb forrás szerint az ókori Görögországból és Rómából származik.
Egy elmélet szerint a sajtot először a bronzkorban készítették Cipruson, amikor is a helyi pásztorok kipróbálták a sajtkészítés új módját. Egy másik elmélet szerint a halloumi akkor született, amikor Ciprus az Oszmán Birodalom uralma alatt állt. A helyi pásztorok akkoriban szódát használtak a sajt puhítására, ezt a módszert később felváltotta a tejszín használata.