Makota Suzuki, a Ryukyu Egyetem kardiológusa 25 éven át tanulmányozta a japánok étkezési szokásait Okinawán, és azt tapasztalta, hogy az ottani idős emberek közel 206 különböző terméket fogyasztanak, amiből pedig 11-et naponta rendszeresen. Vajon ez lenne a 100 éves okinawaiak titka?
Félig tréfásan, félig komolyan mondható, hogy Okinawán magánorvosi rendelőt létesíteni veszteséges. A sziget lakóinak csak nagyon kis százaléka küzd szívbetegséggel, cukorbetegséggel, rákkal vagy demenciával.
A 100 évig élni: a kék zónák titkai című dokumentumfilmben az egyik okinawai lakost, a 101 éves Umeto Yamashirot megkérdezték hogyan érte el ezt a szép kort, azt válaszolta, hogy az életben tudni kell jól szórakozni.
Kétségtelen, hogy a stressz és az aggodalom negatívan befolyásolhatja az egészséget, ami a megélt évek számában is megmutatkozik. A 100 éves okinawaiak titka azonban nem csak a világhoz és az aktuális dolgokhoz való pozitív hozzáállásukban rejlik.
Mit esznek tehát az okinawaiak, ha könnyedén megélik a 100 évet, jó egészségnek örvendenek, és még mindig megvan bennük az életkedv a koruk ellenére?
A 100 éves okinawaiak kétharmada önállóan, gondozók nélkül éli mindennapjait, gondoskodik az otthonáról és maga készíti el az ételeit.