0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A ciprusi „halloumi-háborúban” egy volt pilóta a régi módszerek bajnoka

Áll a bál a halloumi sajt körül. Eredetileg juh- és kecsketejből készült, de mára tehéntejből is készítik. A vita tárgya az, vajon lehet-e 50 százalékra emelni a kiskéródzők tejének arányát, vagy azzal exportpiacokat vesztenek.

A puha, gumiszerű halloumi nyersen, grillezve, főzve vagy sütve is fogyasztható anélkül, hogy elveszítené alakját. Ciprus legnagyobb exportcikke a gyógyszerek után.

Grillezett halloumi sajt
Forrás: Pixabay.com

Vita az alapanyagok körül

A melegített tejet beoltják, így megindul az alvadékképződés. Pihentetés után az alvadékot felvágják és újra felmelegítik. A tejsavóból gőzölgő, forró rétegeket, halloumi lapokat emelnek ki, egy pultra fordítják, sózzák és hajtogatják. Néhány órára sós páclébe teszik, majd csomagolják.

Három éve Ciprus halloumi sajtja európai uniós eredetvédelmet kapott (OEM), ezzel egyidőben az ország vállalta, hogy 2024 júliusára valamivel több mint 50%-ra növeli a juh- vagy kecsketej mennyiségét az oltalom alatt álló élelmiszerben.

Az összetevőkkel kapcsolatos vita azonban tüntetéseket váltott ki a gazdák körében. Az iparág szereplői szerint a juh- és kecsketej erősen szezonális, és ezért hatással lehet a termelési kapacitásra. A sajtgyártók azzal fenyegetőztek, hogy bezárják a tejüzemeket, mert nincs elég tej, míg a szarvasmarha-tenyésztők a tehéntej piacát fenyegető veszély miatt dühösek.

A hatóságok most azt tervezik, hogy az előírásoknak való teljes megfelelést 2029-re tolják ki.

Nicos Papakyriakou, a szarvasmarha-tenyésztők szövetségének főigazgatója a Reutersnek elmondta, egy régebbi, 1985-ös kereskedelmi szabvány alapján a halloumi elfogadott összetevője nem csak kecske- és juhtej, hanem tehéntej is.

Grillezett halloumi sajt
Forrás: Pixabay.com

Szerinte a lágyabb tehéntej tette lehetővé lehetővé, hogy a halloumi a tengerentúli piacokat is meghódítsa.

„Az uniós oltalmat elnyert leírás szerint a sajtnak olyan szagúnak kell lennie, mint egy farmnak” – mondta, utalva a hivatalos termékleírásra, amely szerint a hallouminak „istállószagúnak” kell lennie. Ha pedig a juh- és kecsketej dominálna

„Olyan szaga lenne, mint a kecskéknek! Melyik külföldi fogyasztó venné ezt meg?”

– nyilatkozta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Reuters

Magazin ajánló: