0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Csak átmenetileg szűnik meg a fagyveszély

Az átlagosnál melegebb időjárás miatt a vegetáció 3-4 héttel fejlettebb az ilyenkor szokásosnál. A korai gyümölcsfák virágoznak, és az őszi vetésű kultúrákban is látványos a fejlődés. Az előttünk álló hetekben azonban még számítani lehet fagyokra.

A mögöttünk álló egy hétben is folytatódott a már februárban megszokott, az ilyenkor szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás. Pénteken és szombaton hullott többfelé nem nagy mennyiségű eső, kedden és szerdán pedig elszórtan záporok, sőt zivatarok fordultak elő.

Összességében azonban csak kevés helyen esett 5 mm-t meghaladó mennyiség, így a legtöbb helyen az elmúlt héten is kevesebb volt a csapadék az ilyenkor szokásosnál.

A harminc napos csapadékösszeg is hiányt mutat az ország jelentős részén, a Tiszántúl déli kétharmadán 10 mm sem hullott az elmúlt egy hónap során, csak az Északi-középhegység térségében pozitív az anomália.

A talajok mélyebb rétegei még decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, és a középső talajréteg nedvességtartalma is megfelelő. A felszín közeli réteg azonban eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben az Alföldön és a Dunántúlon, ezen a jelenlegi eső javíthat. Az Alföldön még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése lassan csökken. A vetések az enyhe télen meg is sínylették a tartós vízborítást, főleg a repce, mely a belvízfoltokban ki is pusztult.

A napi középhőmérsékletek 8 és 12 fok között alakultak az elmúlt héten, ami 5-6 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál. A borúsabb hajnalokon mindössze 5-10 fok közé hűlt le a levegő, a derültebb éjszakákon 5 fok alatti értékeket mérhettünk, a fagyzugokban gyenge fagyok is előfordultak. Napközben jellemzően 15 és 19 fok közé melegedett a levegő, ennél kissé hűvösebb csak a csapadékos tájakon illetve szerdán volt.  A talaj felső 5 cm-es rétegének napi középhőmérséklete 8 és 10 fok között alakult.

A folytatásban átmeneti lehűlés után ismét melegszik az idő.

A csütörtöki, sokfelé esős nap után pénteken és szombaton csak helyenként valószínű gyenge eső, zápor. A következő csapadékzóna vasárnap a nap második felében éri el hazánkat, hétfő estig ismét sokfelé kell esőre, záporokra számítani, és még kedden és szerdán is várhatók elszórt záporok. Összességében az előttünk álló egy hétben 5-15 mm közötti csapadék valószínű, ennél többre a nyugati országrészben lehet számítani. A hőmérséklet pénteken és szombaton 9 és 14 fok között várható a legmelegebb órákban, hajnalban pedig kevéssel fagypont fölötti értékek lesznek jellemzőek, szombaton északkeleten és a fagyzugokban fagyhat is, ott -2, -3 fok is előfordulhat. Hasonlóan alakul a vasárnap hajnal is, de ekkor napközben már melegedés kezdődik, a jövő hét első napjaiban nagy területen ismét 15 fok fölé melegszik a levegő, a csapadékos tájakon lesz ennél hűvösebb. A jövő hét első felében éjszakánként sem valószínű fagy, de a hét közepétől ismét lehűlésre lehet számítani.

Ez is érdekelheti:

Hangulatos séta a fellegvár alatt

Megeszi-e a kutya a telet? – növényvédelmi előrejelzés 10. hét

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: