0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

A 12 gyümölcs és zöldség, mely a legtöbb növényvédőszer-maradványt tartalmazza

A gyümölcsökben és zöldségekben fellelhető növényvédőszer-maradványokat rendszeresen vizsgálják, hogy tudjuk, vásárláskor melyekre kell figyelni. Jó hír, hogy most olyan lista is készült, amin láthatjuk, melyek nem tartalmaznak szermaradványokat.

Az amerikai Environmental Working Group (EWG) nonprofit szervezet minden évben kiadja a termékekben található növényvédő szerekről szóló vásárlói útmutatóját (Shopper’s Guide to Pesticides in Produce), amely a vevők eligazodását segíti.

A Shopper’s Guide a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) legfrissebb gyümölcs- és zöldségvizsgálati adatainak számait veszi górcső alá. A 2023-as kiadás 46 féle gyümölcs és zöldség 46 569 mintájából származó adatait tartalmazza, melyek 251 különböző peszticidre terjednek ki.

Az elemzési eredményekből a nem bio, tehát a konvencionálisan termesztett termékek két listáját alakították ki:

A Dirty Dozen (Piszkos Tizenkettő), amely a legmagasabb peszticidterhelésű tételeket emeli ki, és a Clean Fifteen (TisztaTizenöt) amely a legalacsonyabb szermaradványokkal rendelkező gyümölcsöket és zöldségeket nevezi meg.

Annak ellenére, hogy számos tudományos eredmény bizonyítja, hogy a peszticidek komoly egészségügyi problémákat okoznak, a fogyasztók által vásárolt nem bio gyümölcsök és zöldségek közül továbbra is sokakat mérgező vegyi anyagok szennyeznek – mondta Alexis Temkin, az EWG toxikológusa. A szervezet szerint az eredmények alátámasztják, hogy szigorúbb szabályozásra és felügyeletre van szükség a peszticidek élelmiszernövényeken történő felhasználásának módját illetően.

Idén két új tag is van a rosszcsontok listáján: az áfonya és a zöldbab a 11. és a 12. helyen szerepel. Mindkettőnél aggasztó a szerves foszfát rovarölő szerek koncentrációja. Mindkét tétel mintáinak kilencven százaléka tartalmazott növényvédőszer-maradványokat.

Az áfonyaminták közel 80 százalékában két vagy több peszticidet találtak, több mint 10 százalékában foszmetet, 9 százalékában pedig malationt mutattak ki. Mindkettő olyan szerves foszfát, amely mérgező az emberi idegrendszerre, különösen a gyermekek fejlődő agyára.

A malationt 2015-ben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség az emberre nézve „valószínűleg rákkeltőnek” minősítette – írja az EWG.

A zöldbab több mint 70 százalékában szintén találtak legalább két növényvédő szert. A minták hat százaléka mutatott ki acefát maradványokat, mely egy olyan mérgező növényvédő szer, amelynek használatát a Környezetvédelmi Ügynökség több mint 10 évvel ezelőtt betiltotta. A zöldbabban több, az Európai Unióban tiltott, de az Egyesült Államokban engedélyezett növényvédő szer nyomai is megtalálhatóak voltak.

Forrás: treehugger.com

Magazin ajánló: