Az amerikai Environmental Working Group (EWG) nonprofit szervezet minden évben kiadja a termékekben található növényvédő szerekről szóló vásárlói útmutatóját (Shopper’s Guide to Pesticides in Produce), amely a vevők eligazodását segíti.
Az elemzési eredményekből a nem bio, tehát a konvencionálisan termesztett termékek két listáját alakították ki:
Annak ellenére, hogy számos tudományos eredmény bizonyítja, hogy a peszticidek komoly egészségügyi problémákat okoznak, a fogyasztók által vásárolt nem bio gyümölcsök és zöldségek közül továbbra is sokakat mérgező vegyi anyagok szennyeznek – mondta Alexis Temkin, az EWG toxikológusa. A szervezet szerint az eredmények alátámasztják, hogy szigorúbb szabályozásra és felügyeletre van szükség a peszticidek élelmiszernövényeken történő felhasználásának módját illetően.
Idén két új tag is van a rosszcsontok listáján: az áfonya és a zöldbab a 11. és a 12. helyen szerepel. Mindkettőnél aggasztó a szerves foszfát rovarölő szerek koncentrációja. Mindkét tétel mintáinak kilencven százaléka tartalmazott növényvédőszer-maradványokat.
A malationt 2015-ben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség az emberre nézve „valószínűleg rákkeltőnek” minősítette – írja az EWG.
A zöldbab több mint 70 százalékában szintén találtak legalább két növényvédő szert. A minták hat százaléka mutatott ki acefát maradványokat, mely egy olyan mérgező növényvédő szer, amelynek használatát a Környezetvédelmi Ügynökség több mint 10 évvel ezelőtt betiltotta. A zöldbabban több, az Európai Unióban tiltott, de az Egyesült Államokban engedélyezett növényvédő szer nyomai is megtalálhatóak voltak.