A legtöbb peszticidet tartalmazó termék az eper volt. Az USDA epres tesztjei kimutatták, hogy a vizsgált hagyományos eper 99%-ában legalább egy peszticid maradványa jelen volt. Körülbelül 30%-ban 10 vagy több szermaradvány volt, míg a legtöbbet tartalmazó eperminta 22 különböző peszticidet és bomlástermék szermaradványát tartalmazta.
A piszkos tizenkettő
Ez az a 12 gyümölcs és zöldség, amely a legnagyobb mennyiségű növényvédőszer-maradványt tartalmazta. Az EWG azt ajánlja, hogy lehetőség szerint vásároljunk bio változatot ezekből a termékekből.
A tiszta tizenöt
Szintén hasznos lehet a Clean Fifteen lista. Nem mindenkinek van hozzáférése vagy erőforrása ahhoz, hogy bioélelmiszereket vásároljon – így annak ismerete, hogy mely termékeket lehet hagyományos formában is biztonsággal megvásárolni, nagy segítséget jelenthet. A következő gyümölcsök és zöldségek nagyon csak nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak peszticideket.
Az ehhez hasonló jelentések és listák elbizonytalanítóak tudnak lenni abban a tekintetben, hogy mit is fogyasszunk. Főként azért, mert tudjuk, hogy a legegészségesebb étrend gyümölcsök és zöldségek bőséges fogyasztására épül, így azokat semmiképpen nem szabad elkerülni. Így aztán a szakemberek hangsúlyozzák, kormányoknak szigorúan kell felügyelniük a növényvédőszer-használatot, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak az egészségesebb termékek.
Ez is érdekelheti: