0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A telelő teknősök a kloákájukon át lélegeznek – vagy mégsem?

Az állatok között a teknősök több szempontból is különlegesnek számítanak. Egyik rejtélyes szervük a kloákájukból nyíló végbélzacskó, melynek szerepe sokáig vitatott volt.

A teknősöknek a többi hüllőhöz (és a madarakhoz) hasonlóan kloákájuk van: ez az a testnyílás, melybe mind az emésztő, kiválasztó és a szaporodó szervrendszer is csatlakozik. Emellett pedig egy vérerekkel sűrűn átszőtt páros zsákszerű szerv is található benne, a végbélzacskó (cloacal bursae). Ennek szerepéről sokáig megoszlottak a vélemények. Egy Hans Gadow nevű tudós 1901-ben megjelent könyvben írt arról, hogy a teknősök vizet szívnak fel a végbélzacskóba, így képesek a benne oldott oxigént felvenni. C. Barker Jørgenson ebből a könyvből idézve írta meg újra, miszerint a teknősök képesek légcserét végezni a kloákán keresztül.

Ez a cikk pedig általánosan elfogadottá vált tudományos körökben is anélkül, hogy bármilyen bizonyíték állt volna rendelkezésre

– írja a Phys.org.

nyakrejtő teknősök
A nyakrejtők (Cryptodira) közé tartozó teknősök az északi féltekén elterjedtek. Jól látható, honnan ered az elnevezés: fejüket hátrafelé, teljesen be tudják húzni a páncél védelmébe
Fotó: Pixabay

Tényleg képesek lehetnek a hátsó felükön át lélegezni?

A kloákán keresztüli oxigénfelvételt az ausztráliai édesvízi teknősfajoknál esetében sikerült bizonyítani. Ezeknél a fajoknál a végbélzacskó belső felszínén sűrű, ujj-szerű nyúlványok vannak, melyeket papilláknak neveznek. A papillákat sűrűn átszövik az apró vérerek, és gyakorlatilag kopoltyúként működnek.

A teknősök vizet szívnak fel a kloákájukban, és a benne oldott oxigént a papillákban lévő vérereken keresztül veszik fel. Eközben a szén-dioxid diffúzióval kerül vissza a vízbe.

Az állat ezután az állott vizet kipréseli és frisset szív fel helyette. Ezen képességük segítségével az ausztrál teknősök még a meleg, oxigénben szegényebb vizekben is képesek órákon át alámerülve maradni, ami alatt a végbélzacskó biztosítja számukra a megfelelő oxigénfelvételt.

Távoli rokonok

ausztráliai teknős faj
Egy ausztráliai teknősfaj, a Myuchelys latisternum, mely bizonyítottan képes a kloákájába beszívott vízből oxigént felvenni
Fotó: Charles J. Sharp – Sharp Photography, sharpphotography.co.uk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=143028643

A ma élő teknősöket két nagy csoportra lehet osztani: a nyakrejtők és a nyakfordítók. Ezek az elnevezések azt sejtetik, ahogy adott csoportok tagjai a nyakukat mozgatják, mikor a páncél menedékébe húzzák vissza a fejüket.

Az ausztrál kloáka légzésre képes teknősök a nyakfordítók közé tartoznak. Ez a csoport kizárólag a déli féltekén fordul elő.

Az összes északi féltekén élő teknős – köztük a magyarországi egyetlen faj, a mocsári teknős is – a nyakrejtők közé tartozik. Ez a két ág a teknősök családfáján nagyjából 200 millió évvel ezelőtt vált el egymástól.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: