0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

A telelő teknősök a kloákájukon át lélegeznek – vagy mégsem?

Az állatok között a teknősök több szempontból is különlegesnek számítanak. Egyik rejtélyes szervük a kloákájukból nyíló végbélzacskó, melynek szerepe sokáig vitatott volt.

Ennyi idő alatt igen sok változás következik be az evolúció során. Az emlősöktől egy példa: a  méhlepényesek 166 millió évvel ezelőtt váltak el a tojásrakó, kacsacsőrű rokonaiktól. Így nem meglepő talán, hogy az elmúlt 200 millió évben a teknősök eme két ága is igen eltérően fejlődött, melynek eredményei közül némely pont a kloáka környékén mutatkozik meg.

A mai napig nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy a nyakrejtő teknősök – mint a mi mocsári teknősünk – képes lenne az oxigéncserére a kloákáján keresztül. Azt is meg kell említeni, hogy egyes fajoknak egyáltalán nincs végbélzacskója: például az észak-amerikai tüskés lágyhéjú teknősnek és a közönséges pézsmateknősnek. Mivel mindkét faj a mi mocsárinkhoz hasonlóan a jég alatt, iszapba fúródva telel télen, így szükségük van valamiféle módszerre, hogy oxigénhez jussanak.

nyakfordító teknősök
A nyakfordítók (Pleurodira) oldalra hajtva képesek behúzni a páncél védelmébe. A képen egy dél-amerikai teknősfaj, az Mesoclemmys raniceps
Fotó: Ramon and Suzanne Vargas – https://www.inaturalist.org/photos/14007155, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116816539

Akkor hogyan csinálják?

Először 1961-ben végzett Hobart Smith hüllőszakértő kísérleteket annak bizonyítására, hogy ez az északi féltekén élő teknősök is a kloákán át „lélegeznek” a téli álom során. Bizonyítékot azonban nem sikerült rá találni. A legfrissebb tanulmány erre vonatkozóan egy 2004-es publikáció Donald C. Jackson élettani szakértő tollából. Ennek során díszes ékszerteknősöket (Chrysemys picta belli) vizsgáltak 10 fokos vízben. Ez a faj Amerikában az egyik leghosszabb téli nyugalmi időszakkal rendelkező teknős. A kutatók kísérletekkel manipulálták az állatok légcsere képességét a bőrükön, szájukon és kloákájukon át, hogy megtudják, melyik testrészük játszik szerepet ebben.

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a kloákában bármilyen légcsere is történne. Ehelyett a teknősök bőre bizonyult fontosnak a víz alatti oxigénfelvételhez.
teknősök mocsári teknős
Magyarország egyedül a mocsári teknős őshonos, mely vélhetőleg szintén nem képes a kloákán át „lélegezni”
Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: