0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Tanácstalanok a tudósok a narai szent szarvasokkal kapcsolatban

A japán város, Nara híres az ott élő szent szarvasokról. Az itteni szika szarvas populáció egyáltalán nem fél az emberektől, remekül alkalmazkodtak az urbán környezethez is. Az állomány mérete azonban kezd túl nagy lenni.

Nincsenek könnyű helyzetben a vadgazdálkodási szakemberek Nara környékén. Az itt élő szarvaspopuláció kulturális okokból több, mint egy évezrede oltalom alatt áll.

A védelmet élvező állatokat eredetileg szentélyekben tartották, azonban az elmúlt ötven évben olyannyira elszaporodtak, hogy lassacskán benépesítették azokat a területeket is, ahol korábban nem voltak populációik

– írja a ScienceDaily.

nara japán szika szarvas
A narai szent szarvasok egyike
Fotó: Pixabay

A környékbeli gazdálkodók számára egyre nagyobb kihívássá vált a termés megóvása az éhes patásoktól. Azonban a törvényi korlátozások és a pszichológiai kötődés megnehezíti a szarvasok gyérítését Nara környékén. Ezért a város vezetése annak érdekében, hogy megóvja a hagyományokat, valamint biztosítsa a gazdák megélhetését is,  háromféle területet jelölt ki: védett, kezelt és buffer. A védett területen értelemszerűen nem nyúltak az állatokhoz, míg a kezelt részen aktív vadgazdálkodást folytatnak. A buffer, azaz átmeneti zóna biztosította az előbbi két terület elkülönítését. Azonban ez sem bizonyult elégnek, ezért igyekeznek még tudományosabb módon megközelíteni a problémát.

A megoldást keresve a Fukushima Egyetem egy olyan genetikai tanulmányt készített, mellyel felmérték a szent szika szarvasok populációjának genetikai összetételét.

„Az elsődleges célunk az volt, hogy feltárjuk a szent szarvasok egyedi genetikájára leselkedő lehetséges külső hatásokat. Ezek döntő fontosságú információk, melyek túlmutatnak a genetikán. A tanulmány tágabb célja a vadgazdálkodási kihívások-, és az átfogó természetvédelmi kérdések feltárása volt a cél” – magyarázza Shingo Kaneko docens, a Fukushima Egyetem Szimbiózis Rendszertudományi Karának professzora, aki kollégájával, Dr. Toshihito Takagi-val és csapatukkal együtt dolgozott a tanulmányon.

A csapat összesen négy területről 165 szarvasegyedtől gyűjtött genetikai mintákat Nara városában és annak közelében. A kutatás a mitokondrionális DNS-re (mtDNS) koncentrált, valamint mikroszatellit lókuszok azonosításának segítségével (SSR) mutatták ki a genetikai variációk területi eloszlását a vizsgált szarvaspopulációk között.

A védett területen egyetlen domináns mitokondrionális haplotípus volt jelent, melyet S4-nek jelöltek. Ezzel szemben azon a területen, ahol a vadgazdálkodás engedélyezett, többféle haplotípust is kimutattak. AZ SSR eredményei alapján ezeken a területeken jóval nagyobb volt a genetikai változatosság is.
Forrás: ScienceDaily