0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 21.

Már szedhetjük is a népszerű szívbarát fűszernövényt

A medvehagyma az elmúlt években rendkívül népszerű fűszernövénnyé vált. Mit érdemes tudni róla? Miért jó, ha beillesztjük étrendünkbe?

Hogy néz ki a medvehagyma?

A medvehagyma a liliomfélék közé tartozik, a hagymafélék távolabbi, vad rokona. Bár vadfokhagymának is nevezik, valójában jobban hasonlít a metélőhagymához – írja az Egészség Kalauz.

A nagy, ellipszis alakú élénkzöld leveleket Európa-szerte megtalálhatjuk a nyirkos földű, árnyékos lombhullató erdőkben, általában március végétől, április elejétől, fehér virágjait pedig májustól vehetjük észre.

A leveleket, virágokat évezredek óta fogyasztják az emberek is, de a medvéknek, vaddisznóknak is kedvelt eledele.

Íze a fokhagymáéra emlékeztet, de általában enyhébb, frissebb annál. A medvehagymát szinte ugyanúgy használhatjuk fel, mint a metélőhagymát. Készíthetünk belőle pesztót, tehetjük vajas vagy zsíros kenyérre, keverhetjük salátákhoz is, de ízesíthetünk vele leveseket, tésztaételeket, pogácsákat, sajt- vagy túrókrémeket, sőt majonézt is.

A hagymafélék – így a medvehagyma is – igen jótékony hatással vannak egészségünkre, többek között normalizálják a vérnyomást, antibakteriális, gombaölő és vírus ellenes hatásaik is vannak.

A medvehagyma gazdag olyan hatóanyagokban, melyek csökkentik a magas vérnyomást, enyhítik a krónikus gyulladásokat, védik az ereket (ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke rizikóját), javítják az inzulinérzékenységet, normalizálják a koleszterinszintet és megakadályozzák a vérrögképződést.

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Magazin ajánló: