Hogy néz ki a medvehagyma?
A medvehagyma a liliomfélék közé tartozik, a hagymafélék távolabbi, vad rokona. Bár vadfokhagymának is nevezik, valójában jobban hasonlít a metélőhagymához – írja az Egészség Kalauz.
A leveleket, virágokat évezredek óta fogyasztják az emberek is, de a medvéknek, vaddisznóknak is kedvelt eledele.
Íze a fokhagymáéra emlékeztet, de általában enyhébb, frissebb annál. A medvehagymát szinte ugyanúgy használhatjuk fel, mint a metélőhagymát. Készíthetünk belőle pesztót, tehetjük vajas vagy zsíros kenyérre, keverhetjük salátákhoz is, de ízesíthetünk vele leveseket, tésztaételeket, pogácsákat, sajt- vagy túrókrémeket, sőt majonézt is.
A medvehagyma gazdag olyan hatóanyagokban, melyek csökkentik a magas vérnyomást, enyhítik a krónikus gyulladásokat, védik az ereket (ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke rizikóját), javítják az inzulinérzékenységet, normalizálják a koleszterinszintet és megakadályozzák a vérrögképződést.