0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Gondolta volna, hogy drasztikusan hathat már havi egy energiaital elfogyasztása is?

Bár az energiaital rendkívül addiktív tud lenni, vannak, akik csak olykor-olykor fogyasztják, ha éppen nagy szükségük van plusz energiára. Ám egy új kutatás szerint alkalmankénti bevetésének is ára van.

A szakemberek ezzel kapcsolatos tanulmányukat a BMJ Open folyóiratában közölték – írja a health.com. Kapott eredményeik alapján jelentős összefüggés van a fiatal felnőttek energiaital-fogyasztása és az általuk tapasztalt inszomnia valamint a rossz minőségű alvás között. Ráadásul nem is kell nagy mennyiség az italból, hogy kifejtse egészségromboló hatását: már havi 1-3 adag is növelheti alvásproblémáikat.

Kutatásukat felsőoktatásban tanuló, norvég fiatalok körében végezték. Összesen 53226, 18-35 év közötti diák életmódját vizsgáltak. A tudósok arra voltak kíváncsiak, milyenek alvási szokásaik, azaz mikor és mennyi idő alatt alszanak el, mikor kelnek, illetve, hogy mennyi energiaitalt visznek be szervezetükbe.

Válaszaik alapján

a férfiak mindennapjait valamivel nagyobb eséllyel jellemzi az energiaital-fogyasztás, mint a nőkét.

Előbbiek 5, míg utóbbiak 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ne telne el nap anélkül, hogy meginna legalább egyet. Ám az ital nemtől függetlenül ugyanúgy hat: a napi szintű fogyasztók átlagosan 30 perccel kevesebbet alszanak esténként. Ez annak tudható be, hogy nehezebben alszanak el illetve többször riadnak fel az éjszaka során.

Még az alkalmankénti fogyasztók sem kerülhetik el az energiaital alvásra gyakorolt negatív hatásait.

Ugyanis azok, akik „csupán” heti 2-3 alkalommal fogyasztják, nagyobb eséllyel maradnak tovább fenn esténként, alszanak 6 óránál kevesebbet és ébrednek fel éjszaka. Azoknál pedig, akik havi 1-2 alkalommal nyúlnak az italért, növekszik az alvási problémák rizikója.

A koffein pedig nem csak az elalvást nehezít meg, hiszen az alvás mélységére, folyamatosságára is hatással van.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ health.com

Magazin ajánló: