0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Air fryer: tényleg egészségesebb vagy csak múló divat olaj nélkül sütni?

Hasábburgonya, csirkefalatkák, rántott hús – legtöbbünk nyálelválasztása már ezek puszta gondolatától is elindul. Ha pedig egészségesebben szeretnénk élvezni az ilyesmi finomságokat, tényleg a forró levegős fritőz jelentené a megoldást?

Kisebb mennyiségben képződhet akrilamid

Az akrilamid a Nébih leírása alapján olyan szerves vegyület, mely szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik azok magas hőmérsékleten (120 °C felett) történő hevítésekor (sütés, pörkölés, grillezés), alacsony nedvességtartalomnál. Fő étrendi beviteli forrásai a sült burgonya termékek, a kávék, a kekszek és a kenyerek. Bár számos vita övezi, a legtöbb kutatás eredménye alapján fogyasztása

növelheti a rák kialakulásának rizikóját.

sült krumpli

Mivel a forró olajos sütés az akrilamid-képződés egyik legfőbb forrása, annak kiiktatásával csökkenthetjük az egészségünket romboló anyag bevitelét. Egy korábbi kutatás alapján air fryer használatával akár 90%-kal is csökkenthető az étellel bevitt akrilamid mennyisége.

Lehetséges hátrányai

Ugyanakkor néhány kutatás eredményei alapján az air fryer-ben készült halételekben megnövekedett a koleszterin-oxidációs termékek (COP) mennyisége, mely anyagok növelhetik a szív-és érrendszeri valamint a rákos megbetegedések kockázatát.

A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) pedig olyan karcinogének, melyek magas hőfokon történő sütéskor keletkeznek, a szerves anyagok tökéletlen égésekor. Bár ezek nem iktathatók ki air fryer használatakor sem, de

a bő olajos sütéshez képest csökkenthetők.

Mindent összevetve air fryer használatával valóban egészségtámogatóbb módon készíthetjük el ételeinket, mintha olajban sütnénk ki őket. Ám természetesen nem mindegy, milyen ételekről van szó! Hiszen ha feldolgozott élelmiszereket készítünk vele, mint például mirelit hústermékeket, azok így sem válnak egészségessé.

Figyeljünk oda, hogy minél kevesebb olajat adjunk a forró levegős fritőzben készült ételekhez, valamint hogy minőségi eszközt használjunk. Ne feledkezzünk meg rendszeres tisztításáról sem.

sült zöldség

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/health.clevelandclinic.org

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.