Kisebb mennyiségben képződhet akrilamid
Az akrilamid a Nébih leírása alapján olyan szerves vegyület, mely szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik azok magas hőmérsékleten (120 °C felett) történő hevítésekor (sütés, pörkölés, grillezés), alacsony nedvességtartalomnál. Fő étrendi beviteli forrásai a sült burgonya termékek, a kávék, a kekszek és a kenyerek. Bár számos vita övezi, a legtöbb kutatás eredménye alapján fogyasztása
Mivel a forró olajos sütés az akrilamid-képződés egyik legfőbb forrása, annak kiiktatásával csökkenthetjük az egészségünket romboló anyag bevitelét. Egy korábbi kutatás alapján air fryer használatával akár 90%-kal is csökkenthető az étellel bevitt akrilamid mennyisége.
Lehetséges hátrányai
Ugyanakkor néhány kutatás eredményei alapján az air fryer-ben készült halételekben megnövekedett a koleszterin-oxidációs termékek (COP) mennyisége, mely anyagok növelhetik a szív-és érrendszeri valamint a rákos megbetegedések kockázatát.
A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) pedig olyan karcinogének, melyek magas hőfokon történő sütéskor keletkeznek, a szerves anyagok tökéletlen égésekor. Bár ezek nem iktathatók ki air fryer használatakor sem, de
Mindent összevetve air fryer használatával valóban egészségtámogatóbb módon készíthetjük el ételeinket, mintha olajban sütnénk ki őket. Ám természetesen nem mindegy, milyen ételekről van szó! Hiszen ha feldolgozott élelmiszereket készítünk vele, mint például mirelit hústermékeket, azok így sem válnak egészségessé.