0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az ízületi panaszokat a szelén hiánya is okozhatja: embernél, állatnál egyaránt

A reumatoid artritisz egy olyan jelenség, melynek gyulladás áll a háttérében, ami kezeletlenül vagy nem megfelelően kezelve visszafordíthatatlan ízületi károsodást okozhat. Kialakulásában és kezelésében az étrend, így a szelén szerepet játszik.

A helyes táplálkozással javíthatunk, a helytelennel ronthatunk az állapoton… A gyulladáscsökkentő étrend fontos eleme a szelén, egy esszenciális nyomelem, ami széleskörű hatásokkal rendelkezik a szervezetben. Többek között segíthet felszámolni a gyulladásos ízületi panaszokat.

Szelén – újra működésbe lendülő ízületek

Ízületi fájdalmak, reuma és reumatoid artritisz esetén segít, ha gazdagítjuk az étrendünket szeléntartalmú élelmiszerekkel (brazil dió, napraforgómag, lenmag, szezámmag, kesudió, földimogyoró, pisztácia, gombák, fokhagyma, petrezselyem, tofu, hüvelyesek, stb). Azonban különösen súlyos esetben, elképzelhető, hogy ezek nem bizonyulnak elegendőnek. Ilyenkor szükséges kúraszerűen vagy akár folyamatosan is táplálékkiegészítőket szedni. A szelén még a reménytelennek tűnő helyzetekben is segíthet. Javíthat az általános állapoton, csökkentheti a fájdalmakat, a gyulladást, a testrész bénultságát, és visszaadhatja a mozgékonyságot. Viszont türelemből is érdemes bevásárolni, mert a szelén természetes anyag lévén nem fog azonnal hatni, eltarthat egy-másfél hónapig is mire fokozatosan helyreállítja a belső dolgokat. Először a szervezet enzimrendszereibe épül majd be és a háttérből teszi egészségesebbé a testet, míg aztán idővel az ízületekhez is eljut.

Ha nagyon alacsony a szervezet szeléntartalma, vagyis majdnem üresen konganak a raktárak, akkor nyilvánvalóan szükséges némi idő, míg az ízületeknél is érvényesül a hatása. Mert ugyebár vannak sokkal fontosabb testrészek és funkciók, amelyek előnyt élveznek.

szelénA szelén hiány oka

A szervezet a természetes formában megtalálható szelént tudja legjobban hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy azt a pirinyó, de nélkülözhetetlen adagot, amennyi a testünk megfelelő működéséhez szükséges, legjobb lenne élelmiszerekből biztosítani. Igen ám, de ehhez meg kell válogatni, hogy mit eszünk, és még inkább, hogy az honnan származik.

Miért nem mindegy, hogy Kínában, Ausztriában vagy Izraelben termett zellert fogyasztunk? Mert míg az első két ország talaja szelénhiányos, az utolsónak jó az ellátottsága.

Problémát okoz még az is, hogy még ahol rendben is van a talaj szeléntartalma, egyes műtrágyák használatával megköthetjük a szelént a talajban, ezáltal felvehetetlenné válik a növények számára. A talaj szelénnel történő dúsítása pedig nem mindig eléggé hatékony és kiszámíthatatlan hatással jár. És akkor még nem számoltunk a feldolgozás közbeni veszteségekkel, amik kimondottan jelentősek lehetnek. Ezért, ha sikerül olyan terményeket szereznünk, amelyek jó szelénellátottságú talajból származnak, tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy minél természetesebb formában fogyasztjuk el azokat. A halak és a tengeri herkentyűk pedig magas szeléntartalmuk ellenére sem tekinthetők jó forrásnak, mert a bennük található szelén igen gyakran kötött formában van jelen, ezért hasznosulása rendkívül gyenge.

Kedvenceinken is segít

Amikor kevés a talajban a szelén, akkor a növényekhez is csak jelképes mennyiségű jut. És a hiány végiggyűrűzik az egész táplálékláncon. Tehát nem csak a növényevő állatokat fenyegeti a végzetes szelénhiány, hanem egyértelműen a húsevőknek és a mindenevőknek sem jut belőle elegendő. Ha kutyánk fájlalja az ízületeit és nehezen mozog, érdemes lehet neki is adni szelént, persze miután konzultáltunk erről az állatorvosával.

A szelén sem tud minden problémát megoldani, de ha gyulladásos eredetű ízületi panaszaink vannak, jó eséllyel segíthet.

Érdekes cikkek:

Hét tipp a boldog gyomor érdekében

A 100%-os gyümölcslevek is elhízást okoznak a gyerekeknél

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: