0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Legyen fenntartható és látványos

A megváltozott éghajlati körülmények miatt egyre több betegség jelenik meg a növényeken, mely megelőzéséhez mind több növénykondicionálót használnak. Érdemes másik úton is elindulni, és a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodó évelőfajtákra alapozni.

Az elmúlt harminc év legmelegebb nyara 2022-ben volt, és az előrejelzések szerint a következő években tovább fog növekedni a hőségnapok és a csapadék nélküli napok száma, az átlaghőmérséklet pedig várhatóan 2,2 °C-kal emelkedik majd. A megváltozott éghajlati körülmények miatt egyre több betegség jelenik meg a növényeken, ennek megelőzésére pedig a termesztők mind több növénykondicionálót használnak. Érdemes másik úton is elindulni, és a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodó évelőfajtákra alapozni. Patkós István, a Beretvás és Társai Kertészet ügyvezetője mutatott be ilyeneket.

Illusztráció

A kiszámíthatatlan időjárási tényezőkkel együtt hatással van a növények fejlődésére a talaj és annak tápanyagtartalma, a növénytársak jelenléte, és mesterséges tényezőként maga az ember: egyrészt, mint termesztő, tájépítész, kivitelező, fenntartó szakember, másrészt, mint felhasználó, a zöldfelület tulajdonosa.

A közterületi kiültetésre javasolt évelők közül azok lehetnek életképesek, melyek meleg-, hideg- és szárazságtűrők, jól bírják a taposást, a levegőszennyezettséget, a hirtelen megváltozó időjárás hatásait, elviselik a jellemzően gyenge tápanyagtartalmú talajokat.

Előnyös, ha jó a betegségellenállóságuk, a gyomelnyomó képességük, vagyis gyorsan takarják a talajt és könnyen, minél kevesebb költséggel fenntarthatók.

Fontos szempontok

A szakértő részletesen elemezte az évelők azon tulajdonságait is, melyek a könnyű fenntarthatóságukat segítik. Attól lesz könnyen fenntartható egy évelőfajta, ha hosszú életű; ha elegendő a megeredéséhez a telepítése utáni kezdeti öntözés, később pedig átlagos kerti talajban öntözés nélkül is megél; illetve, ha tud alkalmazkodni hazánk megváltozott éghajlati viszonyaihoz és sérülés esetén képes a gyors regenerálódásra.

Ugyanakkor ne legyen invazív; ne kelljen túl sok munkaerőt és időt fordítani az ápolására (visszavágás, metszés, növényvédelem, tápanyag- és vízellátás); és mivel a közterületen a fenntarthatóság mellett a látványosság is lényeges szempont, díszítsen minél hosszabb ideig virágával, esetleg lombjával.

Fontos, hogy a közterületi kiültetésre alkalmas fajták legyenek könnyen, gyorsan, nagy mennyiségben szaporíthatók és nevelhetők, hogy a pótlások biztosíthatók legyenek. A fenntarthatóság szempontjából lényeges a biológiai sokféleség, a változatos rovarvilág megőrzése is, ezért lényeges, hogy az itt felsorolt növények legtöbbje vonzza a beporzó rovarokat.

Patkós István véleménye szerint a közterületre kiültethető fajták többségükben úgynevezett S típusú növények, melyek olyan élőhelyekre specializálódtak, melyeket valamilyen szélsőséges ökológiai tényező miatt folyamatos stresszhatás ér. Ezek a növények versenyképességük megőrzéséhez igénylik is a stressz­hatást, ami lehet az árnyék, a szárazság, a forróság, az extrém hideg stb.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: