0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Legyen fenntartható és látványos

A megváltozott éghajlati körülmények miatt egyre több betegség jelenik meg a növényeken, mely megelőzéséhez mind több növénykondicionálót használnak. Érdemes másik úton is elindulni, és a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodó évelőfajtákra alapozni.

Nagyon jó szárazság-, meleg- és hidegtűrő faj a Perovskia atriplicifolia, a sótűrése is jó. Hosszan nyílik, hosszú életű, a talaj iránt nem igényes, egyszerűen fenntartható. Kedvelik a rovarok, lombozata is aromás illatú. Hátránya, hogy a téli csapadék és a sok víz károsíthatja, lombhullató, tehát télen nem díszít, kissé gyomosít, és a nem megfelelő fenntartó metszés miatt széteshet a tő.

Új, kompakt fajtái a Prime Time, a Blue Jeans Baby és a Rocketman.
Nagyon jó szárazság-, meleg- és hidegtűrő faj a Perovskia atriplicifolia

A Pennisetum alopecuroides díszfű fajtáinak többsége gyomosít, magjai a gyepben is kicsíráznak. Ha a júliusi és augusztusi virágzási ideje alatt magas a hőmérséklet és ezzel egyidőben kevés vizet kap a növény, gyenge lesz a virágzása, a virágai besülnek. Új fajtája, a Praline steril, azaz csíraképes magot nem hoz, ezáltal nem gyomosít. A Pennisetum orientale-fajták szintén nem gyomosítanak, ami fontos tulajdonságuk.

Emellett jó meleg- és hőtűrők és viszonylag jó szárazságtűrők, gyomelnyomó tulajdonságuk is jó, fenntartási igényük minimális, és hosszú ideig díszítenek virágzataikkal.

Közterületre javasolt közülük a Karley Rose, valamint a JS Dance with Me.

A Pennisetum orientale fajtái nem gyomosítanak, ami a tollborzfűnél fontos tulajdonság

A Sporobolus nemzetségbe tartozó díszfűfajok és -fajták széles választékban kaphatóak. Előnyük a hosszú életük, a szép őszi lombszínük és a jó sótűrő képességük. Közterületi kiültetésre ajánlott közülük a Sporobolus heterolepis Cloud, a S. airoides JS Delicatesse, valamint a S. wrightii, mely az előző fajtáknál magasabbra nő, eléri az 1,8 métert.

Az Euphorbia-fajok és -fajták is a nagy túlélők közé tartoznak, szárazságtűrők, fényigényesek.

Hajtásaik nedve az arra érzékenyeknél allergiát okozhat, ezért a fenntartás során kesztyű viselése javasolt. Közterületi kiültetésre javasolt kutyatejek az Euphorbia polychroma fajtái közül a Purpurea és a Bonfire; továbbá az E. seguieriana subsp. niciciana, az E. amygdaloides var. robbiae, az E. amygdaloides Purpurea, az E. amygdaloides Miner’s Merlot, és az E. characias subsp. wulfenii.

Patkós István néhány olyan évelőfajra és -fajtára is felhívta a szakemberek figyelmét, melyek közterületi alkalmazásában nagy perspektívát lát.

Ezek a Kniphofia-fajok és -fajták, a Ballota pseudodictamnus, a Ballota All Hallow’s Green, a Marrubium supinum, a M. rotundifolium, az Agastache- és Paronychia-fajok és -fajták, a Paxistima canbyi, a Rosmarinus officinalis fajtái, a Monarda fistulosa var. menthifolia, a M. bradburiana, a Salvia sclarea, valamint a Pycnanthemum-fajok és -fajták. Közülük némely fajnál még nem zárultak le a hazai alkalmasságukat vizsgáló kísérletek.

Ez is érdekelheti:

Óriási kincs van a kezünkben

Mogyoróhegyi tanösvény: nyolcszáz méteren ezer csoda

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: