0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Legyen fenntartható és látványos

A megváltozott éghajlati körülmények miatt egyre több betegség jelenik meg a növényeken, mely megelőzéséhez mind több növénykondicionálót használnak. Érdemes másik úton is elindulni, és a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodó évelőfajtákra alapozni.

Fajtajavaslatok közterületi kiültetésre

A Delosperma szárazság- és melegtűrő, hosszú virágzási idejű, jó gyomelnyomó, kiváló talajtakaró örökzöld évelő.

Táp­anyagigénye meglehetősen alacsony, fenntartási igénye minimális, nincs ismert betegsége. Javasolt fajták a D. cooperi Delmara és a Wheels of Wonder fajtasorozat, a D. obtusum John Proffitt, valamint a D. lavisiae Letseng.

A Calamintha nepeta és fajtái meleg-, hő- és szárazságtűrők, nagyon hosszan és gazdagon virágoznak, köztük a C. Triumphator steril fajta, alacsony fenntartási igénnyel.

A Teucrium chamaedrys és fajtái fényes lombjukkal és nyári virágzásukkal szép örökzöld szegélynövényként is ültethetők, jól tűrik a meleget, alacsony a tápanyagigényük. Törpe változat a T. cha­maedrys Nana, míg a T. lucydris magasabb, virágai élénkebb rózsaszínűek, jól metszhető, szintén alacsony fenntartási igényű. Akár a Buxus sempervirens Suffruticosa helyett is alkalmazható alacsony szegélynövény. A szakember szerint ajánlott még közterületi telepítésre a Teucrium flavum, a T. orientale, a T. polium subs. aureum, illetve a T. hyrcanicum.

A Calylophus serrulatus nyáron díszít nappal nyíló sárga virágaival, meleg- és szárazságtűrő faj. A magját időnként elszórja, a méhek és a rovarok kedvelik.

Az Allium senescens-hibridek örökzöldek, hosszú életűek, igénytelenek, nyáron hosszú ideig nyílnak, virágait kedvelik a rovarok. Figyelemre méltó fajtái az A. senescens var. glaucum, a Millennium és a Lavender Bubbles.

Az őszi zsályákra (Salvia greggii, S. mic­rophylla, S. x jamensis) jellemző a hosszú virágzási idő, akár fél évig is nyílhatnak, valamint a nagyon jó hő- és szárazságtűrés. Tápanyag- és fenntartási igényük alacsony, későn hajtanak ki, az egyes fajták között fagytűrésben vannak különbségek, erre figyelni kell. Fajtáinak virágszíne változatos.

Hazai őshonos zsályafaj a Salvia verticillata. Sokoldalúan alkalmazható, hosszú életű, enyhén szárazságtűrő évelő.

A Verbena bonariensis meleg- és hőtűrése jó, hosszan virágzik. Nem teljesen télálló, de maggal könnyen terjed. Jól társíthatók a fajtái, betegség- és kár­tevőmentes, beporzóbarát növény, fenntartási igénye alacsony. Figyelemre méltóak a kompakt fajtái, a Lollipop és a Vanity, továbbá két másik verbéna, a Verbena hastata és a V. officinalis var. grandiflora Bampton.

Nem teljesen télálló, de maggal könnyen terjed a Verbena bonariensis
Az Echinacea pallida viszonylag táp­anyagigényes, gyógynövényként is hasznosítható évelő, hőtűrése jó, hosszú életű, begyökeresedését követően jó szárazságtűrő lesz, a rovarok kedvelik.

Két javasolt fajtája a Hula Dancer és a JS Pretty Parasols, továbbá figyelemreméltó kasvirágfajok az Echinacea tennesseensis és az Echinacea paradoxa is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: