0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Súlyos betegségekért lehet felelős az ilyen élelmiszerek fogyasztása

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása elősegítheti egyes ráktípusok kialakulását, de a szív-és érrendszeri, valamint mentális betegségek kockázatát is növelheti.
A vizsgált személyeknél 50%-kal nőtt a szív- és érrendszeri betegségben történ elhalálozás aránya, 12%-kal a 2-es típusú cukorbetegség, 22%-kal a depresszió kialakulása.
Az eredmények alapján a kutatócsoport azt szorgalmazza, hogy a gyártók hívják fel a figyelmet az ultrafeldolgozott élelmiszerek lehetséges ártalmaira.
Javasolják többek közt a cigarettához hasonló címkézést, korlátozott reklámozást és a termékek olyan helyeken történő értékesítésének betiltását, mint az iskolák vagy az egészségügyi intézmények, hogy csökkentsék az ilyen, az egészséget veszélyeztető termékeknek való kitettséget.

„Multidiszciplináris vizsgálatokra van szükség az ultrafeldolgozott élelmiszerek ellenőrzésének és fogyasztásuk csökkentésének leghatékonyabb módjainak meghatározásához, valamint az összes ilyen intézkedésnek az emberi egészségre és jólétre, a társadalomra, a kultúrára, a foglalkoztatásra és a környezetre gyakorolt hatásainak számszerűsítéséhez és nyomon követéséhez” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Melissa Lane, a Deakin Egyetem munkatársa.

Ez is érdekelheti:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / medicalnewstoday.com

Magazin ajánló: