0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Nem adom fel! – egy méhész önvallomása

Tűnődtem, és úgy ítéltem meg, hogy hozzáfogok! Le fogom festeni. Már lecsiszoltam és le is alapoztam a korlátot, most jön a szín. Függetlenül attól, hogy elsüllyed vagy fent marad a felszínen.

méhész repce vándorméhész méhészeti ágazatOstoba ember ugyanis nem kezd el korlátot festeni a süllyedő hajón – tartja a mondás.

Százakat, ezreket is foglalkoztat már egy ideje a gondolat: ostobaság-e vagy sem nekifogni mostanában festeni azt a korlátot?! Pillanatnyilag a méhészeti ágazat a süllyedő hajó látszatát kelti. Miért? Ezt nem taglalom. Teszik ezt eleget tisztelt kollégák, méhésztársaim, nem is szeretek erről beszélgetni. A hivatásos rettegőket, világvége-jósokat, ha lehet, szeretem elkerülni. Inkább azokkal igyekszem kapcsolatot tartani, akik a méztermelésből próbálnak megélni, és keresik eme nagyszerű kihívásoknak kedvező időszak előrevivő lehetőségeit.

Mire tudok alapozni? Magam is, mint a legtöbb társam, sötétben tapogatózom az ágazat jövőjét illetően. Biztosat nem tudok, de ahogy látom, más sem mondja meg pillanatnyilag „a tutit”.

vándorméhész méhészeti ágazatNincsenek biztos jelei a hajónk süllyedésének, de a felszínen maradásának sem. Megpróbálok hát bízni, mint már sokszor, a negyvenéves méhészeti tapasztalatomban, következetessé­gemben, szorgalmamban. Nagy fejtörést okoz és kihívás az erre a helyzetre vonatkozó egyetlen lehetőség: csökkenteni a költségeket és a méhekkel töltött munkaórák számát, növelni a termelékenységet. Ha mindezt szerencsésen és hatékonyan meg tudjuk oldani, talán van esély a túlélésre. Ha nem, akkor nem sok esélyt látok! Nemhiába írtam az előbb a talán szót, mert ha megteszünk minden tőlünk telhetőt, még akkor sem biztos.

Egyszerűen, véleményem szerint, kevesek vagyunk ahhoz, hogy a világ nagy méztermelői (Mexikó, Argentína, Távol-Kelet, Ukrajna és a többi) mézáraival felvegyük a versenyt. Nem beszélve a műmézekről, amelyektől folyamatosan hangos a média.
Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: