
A kongresszus rendezésének gondolata még az Univer üzemi fejlesztéseinek időszakában megfogalmazódott, arra számítva, hogy az további lendületet adhat a termékpályának. A 2018-as és 2020-as kongresszusnak már megvolt a házigazdája, így mi megpályáztuk a 2022-es európai eseményt. A Covid miatt elmaradt argentínai találkozót azonban csak 2022-ben lehetett megrendezni, akkor is csak online, így lesz idén nálunk a 15. világkongresszus. Mit várhatunk tőle?
Helyes Lajos is nagyon komoly eredménynek nevezte, hogy mi adunk otthont a világkongresszusnak és a szimpóziumnak, hiszen a paradicsom a legnagyobb mennyiségben termesztett zöldségfaj, ennek megfelelően különös figyelmet kap.
– Kutatóként azért is fontos a részvétel, mert globalizált világunkban a tudományos publikációk rettentően megszaporodtak, szinte lehetetlen követni őket. A konferencián azonban találkozhatunk a hasonló témában kutatókkal, és elhangzanak a legújabb kiemelt kutatási témák is. Így például 1998-ban Pamplonában foglalkoztak először a paradicsom beltartalmi értékeinek egészségre gyakorolt hatásaival, és ezt hallva kezdtük meg a világon elsőként a termések likopintartalmának vizsgálatát. Azóta rengeteg publikáció megjelent a témában, köztük a mi eredményeink is, idézte fel a professzor.
A szimpóziumot szekciókra bontva tartják. A növénytermesztésen belül a növényvédelemmel, öntözéssel, automatizálással, precíziós technikákkal, géntechnológiákkal, illetve a biotermesztéssel kapcsolatos legújabb eredményeket osztják meg. A feldolgozói szekció középpontjában az energiahatékonyság, a gyors és megbízható minőségellenőrzés, a melléktermékek értéknövelt hasznosítása, valamint az új technológiák állnak majd, és külön foglalkoznak a késztermékek egészségi vonatkozásával.