0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Ültessünk rózsát gasztro-célokra is

A rózsa nem csak a kertek dísze, hanem a konyhában is fontos szerepet tölt be. Az évezredek óta használt virág számos gyógyhatással rendelkezik és mivel íze is finom, sokféle ételt és italt lehet készíteni belőle.

Étkezési és gyógyászati céllal az intenzív növekedésű patikus rózsát (Rosa gallica officinalis) szokták használni. A növényt a középkori Franciaországban a templomok kertjébe ültették, szirmai Krisztus vérét szimbolizálták. Az összesodort szirmokat fonálra fűzték, a rózsafüzér imádság is idáig nyúlik vissza. A szirmok kivonatait számos gyógyászati készítményben alkalmazták, a patikus rózsa név erre utal.

A rózsa több antioxidánst és bioaktív vegyületet is tartalmaz. A rózsaolaj és a rózsavíz gyakran használatos az aromaterápiában, mivel segít csökkenteni a stresszt, enyhíti az álmatlanságot és javítja a hangulatot.

Emellett a rózsatea gyógyító hatásait is elismerik, mely ital segíthet enyhíteni a gyulladásos folyamatokat és erősíti az immunrendszert.

Ne csak nézzük, együk is

A rózsát nem csak gyógyhatása miatt érdemes felhasználni, hanem az íze miatt is. A rózsaszirmok ízesítőként használhatók számos ételben, süteményben és italban.

Rózsaszirmos saláta: A rózsaszirmok kiválóan passzolnak a friss salátákhoz. Adjunk hozzá néhány szirmot egy zöldsalátához a színek és ízek kontrasztjáért.

Rózsalekvár: A rózsaszirmok sokszínűsége lehetővé teszi a finom lekvár készítését. Adjunk cukrot és citromot a szirmokhoz, főzzük őket lassú tűzön, amíg besűrűsödik a keverék.

Rózsás italok: A rózsavíz tökéletes ízesítője lehet koktéloknak és más frissítő italoknak. Adjunk egy kevés rózsavizet citromléhez és szódavízhez, majd díszítsük citromhéjjal.

A rózsavíz

A rózsavíz a rózsanövény szirmaiból vagy olajából készül, számos konyhai célra használható.

Desszertek: A rózsavíz hozzáadása a desszertekhez, például tortákhoz, süteményekhez és fagylalthoz, finom ízt és illatot kölcsönöz.

Rózsavizes italok: A rózsavíz hűsítő italok készítésére is használható. Adjon vízhez vagy gyümölcslevekhez néhány csepp rózsavizet.

Rózsavizes tea: Öntsön forró vízhez néhány csepp rózsavizet és egy rózsaszirmot, majd hagyja állni néhány percig. Akár hagyományos fekete vagy zöld teákat is ízesíthetünk így.

limonádé
Illusztráció
A rózsát nem csak szemet gyönyörködtető, hanem gyógyító hatása és íze miatt is érdemes felhasználni. Bármilyen formában vagy konyhai felhasználással is készítjük el, a virág kiváló lehetőséget kínál ízletes ételek elkészítésére.

Ez is érdekelheti:

Fűszernövényekből is készíthetők kozmetikumok

Sütievés büntetlenül…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: