Bizony, jó lenne enni néha egy kis sütit anélkül, hogy a benne lévő cukor negatív hatásaitól kellene tartanunk. Ha begyakorolja a következő trükköket, büntetlenül élvezhet egyszer-egyszer egy szelet süteményt vagy egy kocka csokit.
Hagyja az étkezés végére
A nap folyamán bármikor bármit eszünk vagy iszunk, aminek tápanyagtartalma van, a szervezetünk inzulint fog kiválasztani. Viszont egyáltalán nem mindegy mit, mikor és milyen sorrendben fogyasztunk. Egy sütemény magában nagyobb cukor- és inzulinsokkot okoz, mintha egy jól felépített (salátával vagy párolt zöldségekkel indított), teljes étkezés végén fogyasztanánk el. Ha fogyasztottuk már alkoholt üres gyomorral, észrevehettük, hogy már egy jelképes adag is milyen hatásosan ki tud ütni. Hasonlóan járunk a magányos sütivel is, ha nem vittünk be előtte semmit, ami megfékezhetné a cukrokat. A szervezetet pedig megijeszti, amikor hirtelen nagy mennyiségű cukor kerül a vérbe, és utasítja a hasnyálmirigyet, hogy inzulinra lesz szükség.
Különös aperitif
Ha nincs rá mód, hogy a sütemény, édesség vagy akár csak egy szelet csoki előtt rendes ételt együnk, legalább igyunk meg előtte egy nagy pohár langyos, ecetes vizet. Egy evőkanálnyi 5%-os ecetet keverjünk a vízhez és néhány perccel korábban fogyasszuk el. Ezzel a trükkel mesésen csökkenthetjük a cukor- és az inzulinszint kiugrását is. Sőt ezen felül még a zsigeri zsírt is csökkenti. És természetesen más szénhidrátokban gazdag ételek előtt is nyugodtan bevethetjük.
Egy csésze tea
Az oroszoknál nem maradhatnak el a tea mellől a pazar sütemények. Jól hangzik, de mi lenne, ha inkább megfordítanánk? Teremthetnénk egy olyan szokást, hogy egy csésze tea abszolút elmaradhatatlan kísérője legyen a süteménynek. Ha azt gondolja, hogy ez nem különösebben újdonság, igaza van, de vajon a tudományos hátterét is ismeri?
Mozogja le
Több ok miatt is érdemes nem sokkal evés után felpattanni és mozogni egy jót. Mivel a vérünkben már úgyis tolonganak a cukormolekulák, egyértelmű, hogy legelőször ezeket fogja felhasználni a szervezet. És ilyen esetben még inzulinra sincs szükség. Az meg már csak hab a tortán, hogy mivel elégettük, a szervezetnek nem kell tovább bajlódnia vele, hogy átalakítsa és valamilyen formában eltárolnia. Étkezés után tehát sziesztázzunk 15-20 percet, de aztán aktivitásra fel.
A leghelyesebben akkor járunk el, ha ötvözzük a technikákat, mégpedig megisszuk az ecetes vizet, fogyasztunk egy egészséges fogást vagy legalább egy salátát, és végül étkezés után megmozgatjuk az izmainkat.