0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 14.

A digitalizáció szerepe az élelmiszeripari hatékonyságnövelésben

A Cibus Hungaricus Alapítvány olyan célokat tűzött ki maga elé, melyek mindegyike határokon átnyúló szakmai egyeztetést és együttműködést igényel, így a kitűzött célok és feladatok megvalósítása Kárpát-medencei szinten fog megvalósulni.

A Cibus Hungaricus Alapítvány 2024. április 3-án tartotta az „Együttműködés az élelmiszerellátás és élelmiszerbiztonság érdekében a Kárpát-medencei régióban” című szakmai rendezvényét a Parlamentben.

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban dolgozókat nem szabad magára hagyni, kiemelten fontos az együttműködés, a közös munka. Ebben a közös munkában pedig a tudomány területén dolgozókra biztosan lehet számítani. A Cibus Hungaricus Alapítvány olyan célokat tűzött ki maga elé, melyek mindegyike határokon átnyúló szakmai egyeztetést és együttműködést igényel, így a kitűzött célok és feladatok megvalósítása Kárpát-medencei szinten fog megvalósulni. Az Ukrajnában zajló háború a mezőgazdaság szintjén is új kihívásokat állít, ebben a helyzetben az alelnök kiemelten fontosnak tartja, hogy nemzeti hatáskörben mit tudunk tenni és elérni.

Fábián Gergely cibus hungaricus
Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára előadásában elmondta, az élelmiszeriparban a termékpálya integrált, adatalapú fejlesztésével növelhető a szektor versenyképessége, amely annak fenntarthatóságához, és az ellátásbiztonsághoz is hozzájárul. Ehhez

az öt egyetem által 2023-ban létrehozott Cibus Hungaricus Alapítvány a termelők és az élelmiszeriparban működő cégek közötti, technológiai alapú együttműködés kialakítására törekszik,

ami az egész Kárpát-medencére kiterjed, a határon túli gazdák integrálásával.

Előadásában kiemelte, a technológia csak fejtheti ki jótékony hatását, ha a rendelkezésünkre álló adatokat megfelelően tudjuk kezelni és felhasználni a termék teljes életpálya során, a termőföldtől a fogyasztóig tartó ellátási láncon keresztül.

Nobilis Márton
Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, Agrárminisztérium

A digitális rövid ellátási lánc (dREL) koncepciójának a megalkotása is az alapítványhoz köthető, és ennek terjesztése az egyik fő célkitűzése. Minél rövidebb egy ellátási lánc, annál nagyobb szerepet kaphatnak benne a hazai termelők, amely az ellátásbiztonság mellett a fenntarthatósághoz is hozzájárul – fogalmazott az államtitkár.

 

Hozzátette, ma Magyarországon közel 1,2 millió embert érint a közétkeztetés, ennek megreformálása a digitális rövid ellátási lánc koncepció alkalmazásával kitörési pont lehet az élelmiszeripar számára.

Az Agrárminisztérium részéről Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár szólalt fel, előadásának címe a „Digitalizáció szerepe az élelmiszer termékpályák minőségbiztosítási és nyomonkövetési rendszereiben” volt. Elmondta, hogy az élelmiszeriparban hazánk jelentős tartalékkal rendelkezik, és szükséges megtalálni azokat a területeket, amelyekben a szomszédainknál jobbak vagyunk. A digitalizáció szerepéről szólva hozzátette, hogy a digitális megoldások javítják a termelés hatékonyságát, a termékfejlesztést és az ellátási láncok átláthatóságát is. Ezzel a szemlélettel biztosíthatóvá válik egy terméknek a nyomonkövethetősége a termelőtől a fogyasztóig.

Hangsúlyozta továbbá, hogy

a Cibus Hungaricus Alapítványa tudás- és információmegosztással segítheti az élelmiszeripari ágazatban dolgozókat. A rendelkezésre álló uniós pályázati forrásokat pedig a technológiai fejlesztésre és digitalizációra szükséges fordítani.

Hozzátette, hogy a közétkeztetésben valóban nagy lehetőség van, annak fejlesztése és megreformálása kiemelten fontos célkitűzés. A digitalizáció segítségével ez a terület is könnyebben megismerhető, felmérhetők a különféle étkezési igények és preferenciák. Ezzel a közétkeztetésben részt vevők sokkal pontosabban képesek megtervezni és elkészíteni az ételeket, így pedig a készletek és beszerzési folyamatok jobban optimalizálhatóak, ami által csökkenhet az élelmiszerhulladék mértéke is.

Friedrich László, elnök, Cibus Hungaricus Alapítvány
Friedrich László, elnök, Cibus Hungaricus Alapítvány

Friedrich László, elnök, Cibus Hungaricus Alapítvány

Friedrich László, a Cibus Hungaricus Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az élelmiszerellátási láncoknál az adatvezérelt alkalmazások használata javítani tudja a versenyképességet, és növelni képes az ellátásbiztonságot.

Hangsúlyozta a minőségi hazai alapanyagok és hazai termékek arányának növelését a kiskereskedelemben és a közétkeztetésben egyaránt. A kistermelők helyzetbe hozása, a rövid ellátási láncok kiépítésének egyik feltétele az egységes állami minőségbiztosítási és beszállítói rendszerek kidolgozása – mondta.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, megköszönte az Agrárminisztérium támogatásával megvalósult Kárpát-medencei falugazdász programot, amelyben már több mint százan vesznek részt. A falugazdászok nem csak regisztrációs feladatok látnak el, hanem tanácsadói tevékenységet is folytatnak. A program továbbfejlesztését pedig kiemelten fontosnak tartja.

Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere, a MAGOSZ Gazdaasszonyok országos elnöke előadásában bemutatta Hajdúnánás városának ökológiai gazdálkodását, amit közel 10 éve folytat, megőrizve a hagyományokat és szem előtt tartva fenntarthatóságot az innovációs szemlélettel együtt. Kiemelten fontosnak tartják az önellátás képességét, ezért is hozták létre a szociális földprogramjukat, amelynek során termőföldet, vetőmagot, palántát és állatállományt is biztosítanak. Ezzel is igyekeznek visszaállítani a munka becsületét, értéket adva az emberek kezébe. Ezen kívül legeltetési és élelmiszerellátási szociális szövetkezetet is működtetnek.

A hajdúnánási Kendereskert lett a 2023-as év legszebb birtoka, ahol az ökológiai gazdálkodás és az őshonos fajok megőrzése mellett fontos szerepe van a hagyományok ápolásának is. Az itt nevelt őshonos állatok húsát az önkormányzat saját vágópontján dolgozzák fel, majd a tőkehúst és a húsfeldolgozó üzemben feldolgozott készítményeket a városi húsboltban értékesítik.

Pomázi Gyula, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány szakértője az Alapítvány és a Cibus Hungaricus Alapítvány konzorciumnak koordinálásában megvalósuló élelmiszer logisztikai és kereskedelmi fókuszú Irányi Terv Élelmiszeripari Beszállítói Program (ÉLIP) projektről számolt be.
A program főbb tevékenysége a Kárpát-medencei régióban az élelmiszer logisztikai keretrendszer létrehozása a rendelkezésre álló tudományos, szakmai, innovációs kapacitások alapján a versenyképes hazai élelmiszeripar, valamint a hazai termelőket támogató biztonságos, zöld, rövid ellátási rendszer fejlesztése érdekében.

„Együttműködés az élelmiszerellátás és élelmiszerbiztonság érdekében a Kárpát-medencei régióban” című rendezvény a Parlament Tisza Kálmán termében
„Együttműködés az élelmiszerellátás és élelmiszerbiztonság érdekében a Kárpát-medencei régióban” című rendezvény a Parlament Tisza Kálmán termében

A Cibus Hungaricus Alapítványt öt egyetem – az Állatorvostudományi Egyetem, az Edutus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – alapította 2023-ban a MAGOSZ támogatásával a digitális élelmiszeripari stratégiához kapcsolódó közfeladatok ellátására.

Céljuk a „farm to health”, azaz a „farmtól az egyészségig” szemlélet népszerűsítése. Az élelmiszer-termékpályák valós hatékonyság-növekedése a termékpálya teljes, integrált fejlesztésével érhető el.

A fejlesztés egyik lehetséges eszköze a digitalizáció és az adatalapú döntéshozás előnyeinek a felhasználása.Céljuk, hogy a termelők és előállítók versenyképessége növekedjen, piaci lehetőségeik bővüljenek, integrációjuk és edukációjuk során a mezőgazdasági termékek menedzsmentje az élelmiszer-termékpályákon a digitalizáció és az adat alapú döntéshozás eszközeivel és a digitális rövid ellátási láncok fejlesztésének Kárpát-medencei módszertani központjának létrehozásával.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu

Magazin ajánló: