0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Algyői kígyóuborka

Éppen két évtizede kezdett zöldséget hajtatni Gubacsi Zoltán egyhektáros, saját építésű, algyői üvegházában.

Világos, jól szigetel

A fehér bevonatú, kecses, úgynevezett
twinlight oszlopok, valamint a keret nélküli
tetőszellőzők is hozzájárulnak ahhoz,
hogy nagyon világos a növényház

A jelenlegi 2,2 hektáros üvegházi felületből 1,7 hektárt foglal el a kígyóuborka. Ez nem rossz, hiszen Hollandiában kígyóuborkából 2,5 hektár az átlagos üzemméret, amíg paradicsomból 8,5 hektár, paprikából 4,5-5 hektár, említette Gubacsi Zoltán.

A legújabb egyhektáros növényházat a 2020-as kertészeti korszerűsítési pályázaton elnyert támogatással építtette a gazdálkodó, és 2022-ben ültettek bele először, fele-fele arányban kígyóuborkát és paradicsomot, a fajok eltérő hőmérsékletigénye miatt üvegfal választja el a két kultúrát.

A legtöbb fény elérése érdekében az új üvegház 7 méter vápamagasságú, és az oszlopok fehér bevonattal rendelkeznek, ettől nagyon világos a berendezés, ami a növények fejlődésének feltétele. A természetes fényt ugyan lehet pótolni, de Gubacsi Zoltán szerint a kiegészítő mesterséges megvilágítás legföljebb a márkázott termékeknél éri meg, amik drágábban értékesíthetők. A beruházás részeként készült a 600 négyzetméteres manipuláló csarnok, és egy újabb, 1500 méter mély termálkutat is fúrattak.

A két kút elegendő a növényházak kifűtéséhez, főként annak fényében, hogy az új berendezésben a kellő hőmérséklet eléréséhez a jóval nagyobb légtere ellenére feleannyi hőenergia szükséges, mert kiválóan szigetel.

A régi üvegházak cseréjét tehát energetikai szempontok is ösztönzik. Emellett a munkaerőigény 20-30%-kal kevesebb az új üvegházban, mert a munkafolyamatok jobban gépesíthetők, a hosszabb sorokból adódóan kevesebbszer kell fordulni. A függesztett csatornás rendszer pedig gyorsabb és nem utolsósorban kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé.

Környezetvédelmi megfontolásból használnak kókuszrost termesztőközeget, amit évente cserélnek, aztán pedig továbbadják a virágkertészeknek.

A közeg kapcsán azonban a szakember megemlíti, hogy a szerves anyag befolyásolja a tápanyagfelvételt és a kémhatást, amire az uborka érzékeny, azt tehát figyelembe kell venni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: