0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Algyői kígyóuborka

Éppen két évtizede kezdett zöldséget hajtatni Gubacsi Zoltán egyhektáros, saját építésű, algyői üvegházában.

Sok fajtával dolgoznak, minden évben több újdonságot kipróbálnak. A termesztési tulajdonságokon, előnyökön túl fontosnak tartják, hogy a kiválasztott fajták megfeleljenek a piaci igényeknek, azaz legalább 30 centiméter hosszú, 300-400 grammos, sötétzöld, bordázott terméseket hozzanak.

A fajták között ízben is nagy a különbség, ezért ezt is figyelembe veszik.

A jelenlegi két fő fajta a Bonsagan RZ F1 és a SEiber F1.

algyői uborka
A termesztési szempontokon kívül a fogyasztói igényeket is figyelembe veszik a fajtaválasztásnál

Heti hat nap szednek, és rekeszben vagy 5 kilós, Algyői Ubi logóval ellátott zacskókban értékesítenek. Kiváló minőségű uborkát kínálnak. Évek óta több nagykereskedővel és tésszel dolgoznak együtt, így a termékük elkerül az ország számos áruházláncába és zöldség-gyümölcs kisboltjába is. A kertészet logójával a fogyasztók már nem találkoznak, Gubacsi Zoltán azonban bízik benne, hogy előbb-utóbb sikerül beszállítani közvetlenül is az áruházláncokba, és akkor az előre fóliázott termésre már rákerülhet a nevük. Ehhez szükség van az árualap növelésére, így a tervezett fejlesztések közt említette a további egyhektáros területbővítést, amivel egyúttal tovább javíthatnák a költséghatékonyságot.

A nagyobb mennyiségű inputanyagot ugyanis kedvezőbb áron lehet beszerezni. A bővítéshez ők is pályáznak a kertészet korszerűsítését ösztönző támogatásra, várják a felhívás közzétételét.

A munkaerő-gondjukat már megoldották. Tavaly a kertészetben dolgozó húsz ember 70%-át lecserélték, az elbocsátottak helyére ázsiai munkavállalók érkeztek.

Ez ugyan nagyobb kezdeti költséggel jár (a berendezett lakás, rezsi, oda-vissza repülőjegy, ügyintézési és közvetítői költség mintegy 1 millió forint fejenként), de két évig biztosan itt maradnak, és nem utolsósorban könnyen tanulnak.

Az algyői kertészetben is dolgoznak ázsiai munkavállalók

Ez is érdekelheti:

Pritaminpaprikával színesítik a kínálatot

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: