0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Olaszrizling-világbajnokság: ott a helyed!

A GROW du Monde International Wine Challenge 2024-et idén május 29-én rendezik meg Balatonfüreden, a borok nevezése elkezdődött, minden magyar Olaszrizlinget várnak a megmérettetésre

A GROW du Monde olyan nemzetközi borverseny, amely az Olaszrizling, Graševina, Grašac beli, Laški rizling, Welschriesling, Ryzlink vlašský borokat gyűjti össze – mindenki nevezze ezt a nagyszerű fajtát tetszése és hagyományai szerint. A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. A GROW du Monde International Wine Challenge 2024-et idén május 29-én rendezik meg Balatonfüreden, a borok nevezése elkezdődött, minden magyar Olaszrizlinget várnak a megmérettetésre. A GROW honlapját és az online nevezési felületet a growdumonde.eu címen érhetik el.
A GROW egy mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll.  Az első GROW du Monde-t 2022-ben Péterváradon és Újvidéken (Szerbia), míg a tavalyi programsorozatot Kutjevóban és Eszéken rendezték meg (Horvátország).

A GROW du Monde-nak idén május 28. és 31. között Magyarország, ezen belül a Balaton Borrégió ad otthont, de természetesen minden magyar Olaszrizling házigazdaként tekinthet erre a versengésre.

A GROW Balaton idén egy nagy lehetőség minden magyar olaszrizling termelőnek, nem csak a balatoniaknak, hanem mindazoknak, akik valamely magyar borvidéken lelkiismeretesen foglalkoznak ezzel a hagyományos fajtával és hisznek a jövőjében. A verseny csak apropó a találkozásra, kapcsolatépítésre, fejlődésre, a láthatóság növelésére, esetlegesen az exportpiacok fejlesztésére is.

A díjátadó ünnepségre május 31-én kerül sor Balatonfüreden, ahol  a nagyközönség sem maradhat ki a buliból, a világ legjobb Olaszrizlingjeit a Kongresszusi Központban kóstolhatják meg, a GROW After rendezvényen. Erre egy Brancs-közösségi kampány keretén belül juthatnak el az érdeklődők, támogatói jegyek vásárlásával.

„A GROW du Monde nemzetközi közösségi projekt. Aki szereti az Olaszrizlinget, a Balatont és hisz a közösségi összefogásban, segíthet a borvilágot idehozni – mondta el Győrffy Zoltán versenyigazgató. – Már egy alapcsomag vásárlásával is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az Olaszrizling legjelentősebb nemzetközi közösségi eseménye idén májusban a Balatonon sikeresen valósuljon meg. Ráadásul aki adományozik, az velünk együtt kóstolhatja meg a legjobb közép-európai Olaszrizlingeket!

A GROW du Monde-ra idén április 30-ig lehet nevezni, hat kategóriában várják az Olaszrizlingeket a szervezők. A nevezési díj nettó 20.000 forint mintánként. Azon nevezések esetében, ahol háromnál több mintát neveznek ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj nettó 16.000 forint mintánként. Online is lehet regisztrálni az esemény weboldalán.

A borokat a következő hat kategóriában értékelik: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022 és idősebb évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok és házasítások. A borokat bronz-, ezüst-, arany- és platinaéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával díjazzák.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu