0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Mozsi Major: én a precíziós gazdálkodásban hiszek

Mozsgai József, a sellyei Mozsi Major egyik megálmodója abban hisz, hogy mérni kell mindent, és a termelés minden területéről minél több adatot kell gyűjteni.
A növendék állatoknak, a tenyészbika-növendékeknek és a választott üszőknek a granulált gyári Mozsi-táp mellé erjesztett takarmányt, valamint réti és lucernaszénát is adunk.

Erjesztett takarmányként eddig általában kukoricaszilást adtunk, de tavaly nyáron, mire ideért volna a vállalkozó a silózógéppel, felsültek a kukoricák, úgyhogy idén megpróbálkozunk a répaszelettel. Szűz üszőinknek a Mozsi-nevelőtápon kívül réti- és lucernaszénát, vemhes üszőinknek csak réti és lucernaszénát adunk, a tehenek takarmányozásához hasonlóan – ismertette az állattartó.

Értékesítés

A Mozsi Major átlagosan 7 hónapos, választott korban értékesít üszőt, bikákat pedig szelektálás szerint.

A hízóalapanyag-bikákat, amik nem ütik meg Józsefék mércéjét, választás után adják el. A tenyészbika-növendékek pedig 13-14 hónapos korban minősülnek – ezután értékesítik őket. A rendszerük pedig itthon egészen egyedi.

– Már 2017-ben, amikor először neveltünk tenyészbika-növendéket, egy webáruháznak mondható rendszerben értékesítettük őket. Hat hónapos kortól havonta fotózzuk az állatokat, illetve havonta mérlegeljük is őket. Ezeket a fotókat és mérési eredményeket közzétesszük, így végigkövethető egy-egy bika fejlődése (sőt az oldalon lehetőség van évekkel később is visszakeresni egy-egy bikát a fülszáma alapján). Emellett ott a származásukat és minden egyes állat árát is kiírjuk.

Nálunk „darabár” van, nem kilóra értékesítünk.

Az ár jellemzően az én szempontjaim (származás, saját teljesítmény, küllem stb.) szerinti rangsorolást is mutatja, tehát a drágább bikákat értékesebbnek találom, ezt jelzi az árazásuk.

Indul a fiatal bikák STV-je. A méréseket Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete munkatársai könnyen elvégzik a József által tökéletesített, könnyen kezelhető kalodában
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: